Vodu z přehrady zkoumala hygiena. Drží si dobrou modrou!

Vodu z přehrady zkoumala hygiena. Drží si dobrou modrou!
ilustrační foto

V minulých dnech vyrazili k plumlovské přehradě hygienici, aby na začátku koupací sezony provedli v pořadí druhou kontrolu kvality vody. Zajímalo je především množství sinic. A přehrada si udržela modrého smajlíka.

Plumlovská přehrada trpí dlouhodobými problémy právě se sinicemi řadu let. Největší vliv na jejich výskyt má lidská činnost a také absence čističek na přítocích. Podle ředitelky odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Evy Čehovské budou kontroly prováděny i letos pravidelně. „Z důvodu zajištění ochrany veřejného zdraví, zjištění účinnosti provedené revitalizace vodní nádrže Plumlov, budou nadále i v rekreační sezoně 2019 prováděny odběry a rozbory vody ke koupání i na ukazatel sinice vždy ve 14denních intervalech," dodala ředitelka.

V loňském roce si přehrada od hygieniků vysloužila modré smajlíky, značící vodu vhodnou ke koupání, až do konce července. Pak museli hygienici přehradu ocejchovat žlutými smajlíky, které značily zhoršenou kvalitu vody. V posledním srpnovém týdnu ji pak označili za natolik znečištěnou, že ke koupání vhodná nebyla. (ber)

Ilustrační foto: ber

Poslat nový komentář