Veggie Fest. v Olomouci už zítra!

Veggie Fest. v Olomouci už zítra!
ilustrační foto

V sobotu 15. června 2019 v olomoucké Korunní pevnůstce pořádá spolek VEGAN OLOMOUC festival pro celou rodinu s názvem Veggie Fest. V pořadí se jedná už o pátý ročník festivalu, v jehož rámci se se účastníci mohou zapojit do různých aktivit, účastnit se přednášek, koncertů, diskuzí, zakoupit si zboží a výrobky v souladu s veganskou etikou a hlavně se dobře najíst a napít.

Akce má za úkol představit veřejnosti taje veganského životního stylu, stravy a aktivismu. Poslední ročníky se zaměřují také na témata ekologie. Celým dnem bude návštěvníky v roli moderátorů provázet Lukáš Bednařík a Nikoleta Kováč alias Surová dcérka, což je známá osobnost české a slovenské vegan influence scény.

Přednášková část programu se bude odehrávat v Laudonově sále. Zde vystoupí výživová poradkyně Pavla Široká s přednáškou o rozdílech mezi živočišnou a rostlinnou stravou. Po ní bude následovat vstup autorek projektu Czech Zero Waste, které promluví o bezodpadovém životním stylu, jeho možnostech a variantách. Czech Zero Waste se do programu zapojí také svým workshopem během odpoledne toho dne.

Během přednášky s názvem „Aktivismus a vyhoření“ promluví chartista Petr Pospíchal, Janek Rovenský z Greenpeace a Hana Kovářová z organizace Prázdné trůny. S posluchači budou sdílet své zkušenosti s aktivismem v období posledních tří dekád. Této přednášce předchází diskuze o sportu. Zúčastní se jí několik osobností z našeho programu napříč obory. Jedním z diskutujících bude filmový kritik Kamil Fila, který následuje svým vstupem s názvem „Funkční a nefunkční boj o životní prostředí ve filmu“.

Co se workshopů týče, organizátoři Veggie Festu zajistili pestrou škálu aktivit. Většina z nich souvisí s bezodpadovým nebo minimalistickým životním stylem. Účastníci si tak mohou vyrobit plátěné sáčky na nákup pečiva a ovoce s Olomouckou dílnou, minimalistické barefoot sandály s naší kolegyní Zuzanou Kopetzkou a myslíme také na naše nejmenší, pro které jsme zapojili organizaci Balonek přinášející spoustu výtvarných aktivit, skládačky a kvízy. Významnou součástí festivalu je jóga, na jejíž praxi jsme přivedli tři různé lektory: Kristýnu Stupkovou, Petru Tesařovou Hrubonovou a Martina Loudu. Na závěr této části programu přinese Vegan Sport Club vsuvku z disciplíny jménem acroyoga; stejná formace během dne vystoupí s exhibicí složenou z různých sportovních disciplín, která skeptické diváky vyvede z omylu, že veganství a sport nejdou dohromady. Nejvýznamnější část hlavního programu pokryje kuchařská soutěž a cooking show, jejíž plody budou návštěvníci moci ochutnat. Výstup soutěže bude hodnotit odborná porota ve složení: Petra Stahlová (cukrářka, autorka kuchařky Moderní veganské dezerty), Eva Francová (Kuchařka ze Svatojánu) a Pavel Drdel (šéfkuchař z restaurace Sůl a řepa). Závěr programu završí hudební vložka sestávající z interpretů: RTY, WWW a François Svalis. V průběhu celého dne bude samozřejmě možné zakoupit veganské občerstvení a výrobky u více než padesáti registrovaných prodejců.

Celý program naleznete na https://veggiefest.eu/harmonogram. (red)

Poslat nový komentář