Vrchním praporčíkem české armády je prostějovský speciál Peter Smik

Vrchním praporčíkem české armády je prostějovský speciál Peter Smik
ilustrační foto
Další fotky: 
Vrchním praporčíkem české armády je prostějovský speciál Peter Smik
Vrchním praporčíkem české armády je prostějovský speciál Peter Smik

Ve středu 12. června se ve Slavnostní síni Národního památníku na Vítkově uskutečnil slavnostní nástup u příležitosti předání funkce vrchního praporčíka české armády. Dosavadního vrchního praporčíka štábního praporčíka Petra Seiferta po osmi letech působení ve funkci střídá dvaatřicetiletý nadpraporčík Peter Smik z 601. skupiny Speciálních sil Armády ČR. Do funkce nastoupí 1. července 2019.

Vojáci říkají vrchnímu praporčíkovi české armády Stříbrný generál. Místo zlatých hvězd má totiž na výložkách jednu stříbrnou hvězdu.

„Je členem vedení Armády ČR, je na stejné úrovni s generály,“ uvedl končící Petr Seifert. Vrchním praporčíkem byl skoro osm let. V armádě začínal v roce 1993 jako tankista, nyní odchází z aktivní služby.

Ve funkci ho vystříká Peter Smik. Vůbec poprvé se tak novým vrchním praporčíkem české armády stane příslušník speciálních sil. Má za sebou i bojové nasazení v Afghánistánu.

„Mojí prioritou jsou lidé a všichni vojáci do posledního vojína,“ řekl při svém uvedení do funkce Smik. „Jsem zvyklý bojovat a tvrdě pracovat. Práce u Speciálních sil mě naučila překonávat překážky a nalézat konstruktivní řešení. Jsem hrdý na svůj červený baret a jsem také hrdý na to, že jsem se vždy mohl učit od těch nejlepších. Naučili mne tomu, že týmová souhra, důvěra mezi velením a podřízenými a především přímá komunikace, jsou základem úspěchu,“ doplnil Smik.

Není prvním Smikem v armádě. Jeho otec je pilotem vrtulníku vojenské záchranné služby. Příbuzný je také s leteckým esem československých perutí ve Velké Británii Otto Smikem.

„Je to součást mé rodinné historie, jsem na to patřičně hrdý. Myslím, že nám v rodině koluje tato krev a můj taťka to pětatřicetiletou službou v armádě jen potvrdil. Já pokračuji víceméně v rodinné tradici,“ řekl budoucí vrchní praporčík české armády. Gratulujeme! (ber)

Foto army.cz

Komentáře

Znám tátu, o Otto Smikovi budou už navždy mluvit dějiny leteckých bojů 2.svetove války. Mladýmu to přeji, voják k pohledání. Gratulace!

Poslat nový komentář