Pískovně Ondratice hrozí milionová pokuta. Za břehule

Pískovně Ondratice hrozí milionová pokuta. Za břehule
ilustrační foto
Další fotky: 
Pískovně Ondratice hrozí milionová pokuta. Za břehule

O pískovně u Ondratic se v poslední době hodně mluví. Mohou za to chráněné břehule říčí, které v ní hnízdí. Podle ornitologů bylo ptákům je bráněno ve vstupu do hnízd plachtami. Situaci řeší Česká inspekce životního prostředí. Podle její mluvčí Radky Nastoupilové je ve hře pokuta až milion korun.

Podle místopředsedy Moravského ornitologického spolku (MOS) Jiřího Šafránka si v pískovně budují břehule hnízda minimálně od roku 2014. Dosud ochránci přírody žádné potíže nezaznamenali. „Jeden z členů MOS si všiml, že v pískovně u obce Ondratice je bráněno břehulím říčním ve vstupu do jejich hnízd plachtami. Břehule říční je jediným druhem břehulí hnízdícím v České republice. Je chráněná zákonem jako ohrožený druh," sdělil Šafránek. Na poplach začali bít ornitologové poté, co se dozvěděli o plánovaném odstřelu pískové stěny i s hnízdy břehulí.

„Plachty tam byly umístěny již před hnízděním. Více se v této situaci k tomu vyjadřovat nebudu. Věci se nyní řeší," řekl jednatel pískovny Zdeněk Marko.

„V pátek 14. 6. 2019 inspektoři zkontrolovali stav na lokalitě hnízdiště břehulí. Odstřel byl proveden pouze ve střední části lomu, část lomové stěny s hnízdištěm břehulí nebyla odstřelem dotčena. Břehule se stále na místě vyskytují a probíhá jejich hnízdění. Vzhledem k tomu, že menší část hnízdních nor břehule byla už před hnízdním obdobím zakryta textilií, a bylo tak zasaženo do přirozeného vývoje zvláště chráněného druhu (bylo zamezeno obsazení zakrytých hnízdních nor), došlo k porušení zákona č. 114/1992, o ochraně přírody a krajiny a ve věci bude po uplynutí lhůty pro podání námitek k protokolu zahájeno přestupkové řízení. Horní hranice možné pokuty je 1 000 000 Kč,“ sdělila PvNovinkám mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

Břehule říční, které jsou chráněny zákonem jako ohrožený druh, dříve hnízdily v březích řek. Po umělé regulaci vodních toků jim však místa k hnízdění ubývá. To je i důvodem, proč si tito ptáci našli náhradní stanoviště v pískovnách a dalších těžebních prostorech. V Olomouckém kraji jsou na dvou místech přímo ve stěnách Bečvy, například u Oseku nad Bečvou a také v pískovně u Majetína, kde se nachází 50 až 100 párů. (ber)

Foto: MOS Jiří Boučný

Poslat nový komentář