Celníci kontrolovali zaměstnavatele. Ti chybovali i na Prostějovsku

Celníci kontrolovali zaměstnavatele. Ti chybovali i na Prostějovsku
ilustrační foto

Olomoučtí celníci provedli v průběhu letošního roku od ledna do konce května 36 kontrol, zaměřených na dodržování zákona o zaměstnanosti, při nichž zjistili 17 porušení.

Příslušníci olomouckého celního úřadu provedli od ledna do konce května letošního roku celkem 36 kontrol, zaměřených na dodržování zákona o zaměstnanosti. Zaměřili se zejména na odvětví kovozpracujícího průmyslu, slévárenské techniky a na podnikatelské subjekty, které provádějí zprostředkování zaměstnání. Ve většině případů se jednalo o součinnostní kontroly Celního úřadu pro Olomoucký kraj, Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj a Odboru cizinecké policie Přerov a Jeseník.

„Celníci zkontrolovali v Olomouckém kraji 36 podnikatelských subjektů, z nichž u 17 zjistili porušení právních předpisů na úseku zaměstnávání cizinců, z toho 13 kontrol provedli na Olomoucku (osm porušení), 12 kontrol na Přerovsku (pět porušení), pět kontrol na Zábřežsku (tři porušení) a šest kontrol na Prostějovsku (jedno porušení)," uvedla mluvčí celníků Marie Bortlová.

Z celkového počtu 123 kontrolovaných pracujících cizinců (38 občanů EU a 85 občanů mimo EU) bylo u 45 osob ze třetích zemí (mimo EU) pojato důvodné podezření z nelegálního výkonu práce, z toho pět osob cizí státní příslušnosti nemělo povolení k pobytu, ty byly poté předány Odboru cizinecké policie k provedení vyhoštění. Dále v pěti případech (5 občanů EU a 15 občanů „třetích zemí“ s trvalým pobytem v ČR) zaměstnavatel neprokázal splnění oznamovací povinnosti příslušnému úřadu práce.

Nejvíce případů podezření na nelegální práci cizinců ze „třetích zemí“ zjistili kontrolní orgány v okresech Olomouc, Přerov a Šumperk.

Zjištěná porušení vybraných ustanovení zákona o zaměstnanosti byla postoupena Celním úřadem pro Olomoucký kraj k dalšímu řízení na místně příslušný Oblastní inspektorát práce. Zaměstnavatelům hrozí sankce až do výše deseti milionů korun. (red)

Foto: CÚ Ol

Poslat nový komentář