Třetí etapa značení syntetickou DNA vypukla 1. července

Třetí etapa značení syntetickou DNA vypukla 1. července
ilustrační foto

Městská policie Prostějov v rámci programu prevence kriminality ve městě Prostějově bude v průběhu letních prázdnin pokračovat třetí etapou značení jízdních kol a invalidních vozíků syntetickou DNA. Pro zájemce je tato služba zdarma. V pondělí 1. července 2019 byla zahájena třetí etapa značení. Značit se bude každé pondělí a středu na služebně Městské policie Prostějov v době od 8:00 do 11:00 a od 12:00 do 16:00 hod.

V letošním roce bude označeno 150 kol. Značení je určeno nejen pro obyvatele města Prostějova, ale i okresních obcí. V případě zájmu je třeba se objednat přes objednávkový systém na webových stránkách města Prostějova, nebo kontaktovat Skupinu prevence telefonicky na čísle 582 402 261.

S sebou je nutné přinést očištěné jízdní kolo, občanský průkaz, doklad o nabytí jízdního kola, popř. je možné jej na místě nahradit čestným prohlášením. Značení nelze provádět za deštivého počasí a při teplotách pod 10°C.

Forenzní značení syntetickou DNA je moderní metodou ochrany majetku, především s preventivním účinkem. Forenzní značení se vyznačuje vysokou odolností vůči vnějším vlivům a dlouhou životností. Syntetická DNA je na kolo nanesena na zhruba 10 místech. Za 24 hodin po aplikaci je tekutina s obsahem mikroteček dokonale vytvrdnutá a stává se pouhým okem neviditelná. Všechny takto označené předměty jsou vybaveny samolepkami, které varují pachatele, že kolo/vozík je speciálně označen a může být snadněji identifikován městskou policií či Policií ČR. Takto označený předmět se stává pro potenciálního zloděje bezvýznamný z pohledu jeho dalšího zpeněžení. V kombinaci s dalšími způsoby ochrany, jako je evidence jízdního kola dle jeho typu, barvy, čísla rámu, fotografie, v lokálním registru MP Prostějov i národním registru REFIZ, může značení pomoci odradit případné pachatele krádeže, nebo je usvědčit ze spáchání trestného činu nebo přestupku.

(Zdroj: MPPv)

Poslat nový komentář