Edmund Husserl bude mít v Prostějově sochu

Edmund Husserl bude mít v Prostějově sochu
ilustrační foto

Rada města Prostějov na svém úterním zasedání projednala i přípravu soutěže o návrh „Ztvárnění pomníku filozofa E. Husserla v Prostějově“.

„Socha bude stát na náměstí E. Husserla. Rodný dům Edmunda Husserla byl již před mnoha lety zbourán," uvedla pro PvNovinky tisková mluvčí radnice Jana Gáborová. „Výtvarnou soutěž o ztvárnění sochy vypisuje město Prostějov v letošním roce, tedy v roce 160. výročí narození tohoto světoznámého filozofa, rodáka z Prostějova. Samotná realizace proběhne v roce 2020," dodala.

Edmund Husserl (8. 4. 1859 v Prostějově – 27. 4. 1938 ve Freiburgu)

Narodil se v prostějovské židovské obci. Byl profesorem na univerzitách v Göttingenu a Freiburgu. Své první dílo věnoval Husserl svému učiteli Franzi Brentanovi a mělo název ”Philosofie der Arithmetik”.

První práce, která uvedla Husserla do světového filosofického povědomí, jsou ”Logická zkoumání”. Tato práce vyšla v roce 1900. Husserl v ní vystupuje proti psychologismu a správně hájí transcendentální logiku. Po filozofii žádá, aby byla přesnou vědou a k tomu je třeba, aby byly dány základní pojmy, která má dodávat fenomenologie.

Je zakladatelem fenomenologické školy. Jeho metoda získala brzy mnoho stoupenců, protože poukazovala na nesprávnost empirismu, který se ztrácel ve faktech. Dále tato metoda vyhovovala časové tendenci po samostatných metodách a předmětech, vedla k přesné logické formulaci a nespokojovala se s pouhým hromaděním materiálů.

V belgickém městě Lovani (Leuven) je Husserlův archiv. Rodný dům Edmunda Husserla byl zbořen počátku roku 1959. (ber)

Poslat nový komentář