Papírové dálniční známky skončí v roce 2021! Nahradí je elektronické

Papírové dálniční známky skončí v roce 2021! Nahradí je elektronické
ilustrační foto

Poslanci se v pátek sešli na poslední schůzi, než jim začne dovolená. Zabývali se mimo jiné zavedením elektronických dálničních známek.

Sněmovna schválila zavedení elektronické dálniční známky od roku 2021. Nynější papírové tak zmizí úplně. Ke zdražení však podle poslanců nedojde.

V novém systému budeme platit za dálnice elektronicky prostřednictvím internetu nebo mobilní aplikace. Platby, které budou vázány na registrační značku vozidla, zaznamená informační systém Státního fondu dopravní infrastruktury. Budou se kontrolovat prostřednictvím kamer, k prověrkám by mohly sloužit i nynější mýtné brány.

Sněmovna schválila, aby si dálniční známky nemusela kupovat historická vozidla opatřená patřičnou registrační značkou a mýtné, které platí vozidla nad 3,5 tuny, bude zohledňovat emise a hluk vozidel.

Novela na návrh vlády osvobozuje od poplatků auta na elektřinu, vodík a hybridy, které v kombinaci s elektřinou nebo vodíkem používají ještě jiné palivo. Emise oxidu uhličitého nebudou smět přesahovat 50 gramů na kilometr. Za poloviční sazby by měla jezdit auta na zemní plyn a biometan.

Návrh ještě musí schválit Senát. (red)

Ilustrační foto: MD ČR

Poslat nový komentář