Udělejte si výlet: Vysílač Kojál

Udělejte si výlet: Vysílač Kojál
ilustrační foto

Pokud se díky počasí nedostanete k vodě, udělejte si výlet. Zamiřte třeba do Moravského krasu a vezměte to kolem televizního vysílače Kojál. Nachází se nachází na 600,3 m vysokém vrcholu stejného jména mezi obcemi Lipovec a Krásensko, kousek od katastru patřícího do Olomouckého kraje. Majestátní Kojál je skutečně „sousto“ pro oko, a nejen proto, že díky němu můžete koukat na televizi či poslouchat rádio.

Jeho ocelovou konstrukci navrhl profesor Josef Wanke, známý vědec nejen u nás, ale i v zahraničí. Po výstavbě v roce 1959 měřil Kojál 322 m a byl delší dobu nejvyšší stavbou v Evropě. Mimochodem, s druhým místem v pořadí se musela spokojit pařížská Eiffelovka. V 80. letech prošel Kojál rekonstrukcí, stávající stožár byl demontován a těsně vedle byl postaven nový o celkové výšce 340 metrů. Na vrcholu se nachází laminátová konstrukce asi 22 m vysoká. Tento vysílač je dnes třetí nejvyšší stavbou v Česku a je dvojče vysílače Krašov, který je o dva metry vyšší.

Jen kousek dál

Vydat se pak můžete do Sloupsko-šošůvských jeskyní, na Macochu, do kempu v Baldovci či se zajet podívat na jedinečnou kapli v nedaleké Šošůvce.

Vysílač prý stojí na kopci, kde matky kojily své děti

Nevlídný kopec, o kterém se říká, že na něm naříká vítr, má však zajímavou historii i z doby, kdy na něm vysílač ještě nestál. Podle písemných pramenů ho začali němečtí kolonisté osídlovat počátkem 14. století za panování Karla IV. Zhruba v té době tudy vedla stará cesta z Olomouce do Brna a později se tady dokonce vybíralo mýtné. Obchodovali na ní obyvatelé z hlubokých lesů Drahanské vysočiny s rolníky z úrodné Hané. Putovaly po ní i rodiny, aby směnily kožešiny, zvěřinu, nástroje a různé další předměty za mouku a jiné potřeby. A právě na Kojálu se zastavovali, odpočívali a matky kojily své děti. Tak prý, jak udávají historické prameny, vznikl název Kojál. (ber)

Foto: ber

Poslat nový komentář