Prostějovští skauti dorazili na světové skautské jamboree do USA

Prostějovští skauti dorazili na světové skautské jamboree do USA
ilustrační foto

Po čtyřech letech je tu zase. Největší skautská akce pro skauty a skautky z celého světa, Jamboree, se koná 22. července až 2. srpna 2019 v Západní Virginii v USA. Z České republiky se letos zúčastní vůbec nejpočetnější výprava. Do USA odletělo 494 skautů. Pětadvacet z nich je z Prostějova.

Na přípravě letošního jamboree se podílejí USA, Kanada a Mexiko. S mottem „Unlock a New World” připravili výzvu odemknout nový svět a otevřít tak dveře novým dobrodružstvím, zážitkům, objevování nových kultur a přátelství. Na doposud největší Jamboree přijelo na 45 tisíc skautů a skautek ze 170 zemí celého světa. Na akci letos vyrazil největší český kontingent, který kdy na Jamboree jel.

Mladší účastníci jsou rozděleni do devíti jamoddílů. S jamoddílem se pod vedením čtyř dospělých dobrovolníků na tohle dobrodružství připravují už dva roky. Potkávají se, chystají se na reprezentaci Junáka - českého skauta i České republiky, pomocí fundraisingu shánějí peníze na cestu.

Česká výprava nese motto Unbreakable. To odkazuje na nezlomnost a vytrvalost českých skautů, kdy i přes trojí zákaz a rozpuštění organizace totalitními režimy nepřestávali bojovat za svobodu a skautské ideály.

Každý jamoddíl si vybral do svého názvu jednoho hrdinu minulého století, který tento boj zosobňuje. „Naším patronem je, jak jinak, Rudolf Plajner, se kterým je neodmyslitelně spojen skaut v Prostějově,“ vysvětlila PvNovinkám jedna ze skautek.

Účastníky čeká řada netradičních a adrenalinových sportů: rafting, horská kola, skate park, zip lining, lanové překážky, nebo celá řada různých střelnic.

To ale samozřejmě nebude jediný program. Skauti mají možnost přihlásit se na Post Event, což je cestování po Americe, poznají New York, Washington a Philadephii.

Jamboree má za cíl posílit porozumění napříč kulturami a propojení s přírodou. (ber)

Poslat nový komentář