Krásy české krajiny připomene letní Flora Olomouc

Krásy české krajiny připomene letní Flora Olomouc
ilustrační foto
Další fotky: 
Krásy české krajiny připomene letní Flora Olomouc

„…v šíř i v dál vy rodné lány, buďte vy nám požehnány.“ I takto by J. V. Sládek zval na letní Floru Olomouc 2019. Květinová výstava spolu s doprovodnými trhy se uskuteční od 15. do 18. srpna v areálu a pavilonech Výstaviště Flora Olomouc ve Smetanových sadech. Hlavní expozice v pavilonu A připomene „Českou krajinu“ jako národní klenot. Další expozice v pavilonech doplní Letní zahradnické trhy, předváděcí akce a workshopy, odborné přednášky a bohatý kulturní program v celých Smetanových sadech.

Ústřední expozice autorky Pavlíny Švecové „Česká krajina“ vzniká ve spolupráci se spolkem pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ a Agronomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně u příležitosti 100. výročí založení univerzity. „Ryze české téma letní Flory klade důraz na kvalitu a bohatství české přírody. Provede návštěvníky ovocným sadem, chmelnicí, vinicemi i poli v období žní,“ prozradila ředitelka společnosti Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková. S českou krajinou je neodmyslitelně spjata i kaplička na kopci, ze kterého je výhled na rybníky, skály a nekonečné širé lány polí. Podtitulem letošního ročníku je „Léčivá síla semen“, jehož expozici do pavilonu A vhodně zakomponoval spolek PELERO CZ. Zážitek tak návštěvníkům umocní i ukázka zpracování zemědělských plodin, jako např. lisování olejů ze semen. Nejen děti mohou na „bosé stezce“ objevovat svět s jeho různorodými povrchy a všichni mohou v české krajině lenošit a odpočívat na polštářích naplněných plody a semeny léčivek. „Medonosná loučka“ Českého svazu včelařů pohlédne na českou krajinu z včelí perspektivy a inspiruje k pěstování medonosných rostlin.

Tematický bude i doprovodný program a přednášky na podiu v pavilonu A. „Návštěvníci se dozví vše zajímavé o léčivkách, plodinách i jejich škůdcích či opylovačích,“ zve na výstavu i garantka akce Jana Gernešová. Českými vinicemi, sady, rybníky a mokřady provede návštěvníky pavilonem B Český zahrádkářský svaz a Svaz školkařů České republiky. Ten zde oslaví 100. výročí od svého vzniku.

„V pavilonu E si budou moci návštěvníci vychutnat skleničku dobrého vína a přitom zhlédnout díla umělců Olomouckého kraje. Historická oranžerie ve Smetanových sadech zasvětí do tajů tradičních uměleckých řemesel expozicí „Rozkvetlá řemesla“. Ve výzkumnou laboratoř rostlin se promění pavilon H, kde návštěvníky nadchnou i poučí ukázky laboratorních technik, nové trendy, výzkumy a inovace ze světa rostlinné říše,“ doplnila program Gernešová. Výstavy v pavilonech tradičně doplní Letní zahradnické trhy ve Smetanových sadech se širokou nabídkou květin, rostlinného materiálu, zahradnických pomůcek a hobby potřeb.

Na netradiční podívanou láká večerní komentovaná prohlídka hlavní expozice „Česká krajina“. Ta se uskuteční v pátek 16. srpna od 20 hodin v pavilonu A, s průvodním slovem autorky Pavlíny Švecové.

Na výstavu se lze svézt se zvýhodněnou jízdenkou VLAK+ Flora. Sleva činí 50 % na zpáteční jízdné z kteréhokoliv místa v ČR. Aby byla jízdenka se slevou VLAK+ uznána i pro zpáteční cestu, je nutné si ji nechat označit razítkem ve stánku Českých drah ve foyer pavilonu A.

Záštitu nad akcí převzal primátor statutárního města Olomouce Miroslav Žbánek, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a ministr zemědělství Miroslav Toman.

Základní informace

FLORA OLOMOUC 2019, letní etapa

Letní zahradnické trhy – prodejní trhy květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a potřeb

Místo konání: Výstaviště Flora Olomouc, pavilony A, B, C, E, G, H, oranžerie a Smetanovy sady

Doba konání: 15. – 18. srpna 2019, denně od 9 do 18 hodin.

(Zdroj: flora.cz)

Foto: Zdeněk Slavotínek, VFO

 

 

 

Poslat nový komentář