V opraveném Národním domě čeká několik překvapení

V opraveném Národním domě čeká několik překvapení
ilustrační foto

Rozsáhlé opravy Národního domu jsou zřetelné na první pohled. Natřená okna, nová fasáda s restaurovanými sgrafity, opravené všechny kamenné a kovové prvky, nová střecha, opravená zahrádka Národního domu.

„Dovnitř zatím tolik vidět není, ale se začátkem nové sezony se diváci mohou těšit na nové koberce, novou oponu a nové čalounění v divadelním sále. Divadlo i spolková část jsou vymalovány, speciální technologií se čistí žulové schody, byly opraveny dlažby na podestách v přízemí divadelního schodiště a ve vstupu do spolkové části. V suterénu budovy byly provedeny rozsáhlé sanační práce z důvodů vlhkosti, je zde nová elektroinstalace a nové osvětlení. Probíhá oprava zastaralé elektronické požární signalizace, budova musela být na některých místech doslova provrtána. Rekonstruuje se bufet u přednáškového sálu,“ vypočítala provedené práce ředitelka divadla Jana Maršálková. Podle jejích slov bude největším překvapením po otevření divadla bezesporu vitráž v divadelním sále. Po 77 letech byl obnoven otvor nad balkonem a do původního zachovalého rámu byla vsazena vitráž, jejíž návrh vyšel z dobových fotografií a dochovaných vitráží Jana Kotěry. „Rozsáhlé stavební práce proběhly nad vchodem a vestibulem – jsou opraveny všechny kovové konstrukce a skleněné prvky. Navíc byl také ve stropě vestibulu obnoven otvor na vitráž, která tam zatím osazena není. Po přechodnou dobu bude do vestibulu pronikat denní světlo mléčnými skly a vytvářet tak v tomto prostoru zcela jinou atmosféru, než na kterou jsme byli zvyklí,“ uvedla dále ředitelka divadla.

Velmi náročné práce probíhají na divadelní věži. Restaurování klempířských prvků ve veliké výšce je třeba koordinovat s opravou střešní krytiny. Také uvnitř divadelní věže se pracuje – musí se nově vybudovat sádrokartonový podhled, který zajistí tepelnou izolaci. Celý vnitřek věže se vymaluje, a poslední tečkou bude nátěr prken jeviště.

„Realita bývá někdy složitá. Spousta prachu, hluku, různých bariér a lešení na každém kroku, často není ani kudy vstoupit do budovy. Občas přijde přívalový déšť a nečekaně zateče i do nově vymalovaných místností. Musíme být v pohotovosti sedm dní v týdnu, práce neustávají ani o víkendech. Desítky rukou, stovky hodin práce. A Národní dům pro všechny určitě otevřeme a pozveme zájemce na prohlídku. Mohou se přijít podívat v rámci Noci divadel v sobotu 16. listopadu 2019,“ přidává pozvání Jana Maršálková. (red)

Zdroj a foto: J. Maršálková

Komentáře

Škoda jen,že to co tam sedává jsou hlavně političtí burani

Poslat nový komentář