Ročníkový višňový destilát od Distillery Kleiner si z Německa veze stříbro

Ročníkový višňový destilát od Distillery Kleiner si z Německa veze stříbro
ilustrační foto

Distillery Kleiner se raduje z dalšího velkého mezinárodního úspěchu. Její destilát z odpeckovaných višní Kleiner Sour Cherry by Sherry získal na mezinárodní degustační soutěži Meiningers International Spirits Award stříbrnou medaili.

Na stříbrnou příčku se Kleiner Sour Cherry by Sherry dokázal probojovat v mezinárodní konkurenci destilátů z celé Evropy i dalších částí světa. Pro ovocné destiláty Kleiner se jedná o další velké ocenění v zahraničí, tentokrát pro stařený destilát z odpeckovaných višní. „Naše produkty reprezentují úzce profilovaný segment ovocných pálenek zrajících v dubových sudech po různém ušlechtilém alkoholu, takže stříbrné ocenění v konkurenci tisíců destilátů z celého světa je pro nás obrovským úspěchem,“ říká Jan Kleiner, spoluzakladatel Distillery Kleiner.

Kleiner Sour Cherry by Sherry je destilát vyrobený fermentací kvasu ručně sklizených a odpeckovaných višní. Díky několikaletému zrání v sudech po sherry z odrůd Palomino a Pedro Ximénez získává svou delikátní vůni sladkého koření, lesního medu, včelí plástve a kakaového bobu, bohatou, harmonickou chuť a jantarovou barvu s bronzovými odlesky.

Co v degustační soutěži rozhodlo o vítězích?

Každý nápoj hodnotila podle několika kritérií odborná porota, která měla pět až šest členů. Nejprve se porotci zabývají vzhledem a vůní destilátů. Teprve až poté přichází na řadu samotné ochutnávání. Jak pořadatelé tohoto degustačního klání vysvětlují, děje se tak proto, aby „jazyk potvrdil to, co zaznamenaly oči a nos“. V ideálním případě mohl každý nápoj získat maximálně 100 bodů.

Kleiner Sour Cherry by Sherry zaujal porotu řadou vlastností. Vysoce skórovala vůně, chuť i samotný vzhled. Destilát obdržel ve sledovaných kritériích dohromady 78 bodů.

Meiningers International Spirits Award je mezinárodní degustační soutěž, která si svou expertní prestiž buduje již od roku 2004. Pořádá ji německé nakladatelství Meininger, jež se specializuje na odborné publikace z oblasti vinařského, alkoholového a gastronomického průmyslu.

Za vznikem Distillery Kleiner stojí manželé Jan a Růžena Kleinerovi, kteří ji založili v roce 2002. V roce 2017 se stala součástí Palírny U Zeleného stromu. Nejstarší palírna v Evropě vytváří pro Distillery Kleiner zázemí v oblasti obchodu a exportu a její zakladatelé se tak mohou plně soustředit na výrobu a vývoj nových produktů. (red)

Poslat nový komentář