Tip na příští víkend: Hodokvas a Noc démonů na Sovinci

Tip na příští víkend: Hodokvas a Noc démonů na Sovinci
ilustrační foto
Další fotky: 
Tip na příští víkend: Hodokvas a Noc démonů na Sovinci

Tak jako každý rok se vrcholem naší sezony historických akci na hradě SOVINEC stává další akce s podtitulem „Akce roku“, a tou je největší letošní akce s názvem Hodokvas rytíře Kobylky aneb Tradiční historicko-řemeslný jarmark. Letos připadl termín na víkend 17. až 18. srpna.

Předchozí „Akce roku“ byly zaměřeny spíše na důležitá historická období hradu, ale tato, kterou vám dnes nabídneme, je pravidelně ukázkou umění historických řemesel. Samozřejmostí jsou ale i vystoupení divadelníků, šermířů či kejklířů, které během sobotní noci 17. srpna 2019 od 17:30 do 22:30 doplňují ještě ohňová vystoupení „NOC DÉMONŮ“.

Na pátém nádvoří pro návštěvníky vystoupí nejžádanější český kejklíř Vojta Vrtek a připomene znamenité kejklířsko-divadelní vystoupení Kabinet létajících úžasností. S dětmi pak zahrají oblíbený TURNAJÍČEK. Skupina historického šermu Rytíři svatého grálu si při své premiéře na hradě Sovinec připravila pro návštěvníky šermířské povídky z krčmy i vojenského prostředí. Šermíři ze skupiny Othala popřejí Na viděnou v pekle a skupina scénického šermu ALLEGROS vás zavede na koňský trh, zahraje pohádky Pepouš a Popelák a vystoupí i při sobotní ohňové show. Několikanásobný držitel titulu „Nejoblíbenější účinkující roku“ na Sovinci, Divadlo bez střechy (DBS) zahraje představení Prokleté dědictví a také vás zavede Na den do katovny.Pro nejmenší návštěvníky budou připraveny loutkové pohádky divadla Kašpárkův svět a nemůže chybět ani Sokolnický dvorec s dravci, fotografickým koutkem a letovými ukázkami dravců.

„Jak je již zvykem, na nádvořích mohou návštěvníci shlédnout také stánky s dobovým zbožím nebo historickými řemesly. Třeba si budou moci vyzkoušet černé řemeslo kovářské, vytočit si hrníček či talířek na hrnčířském kruhu, prohlédnout si práci korálkářů či platnéřů a dalších historických řemesel. Pokud by návštěvníci ale dali přednost spíše řemeslům spojeným s jídlem a pitím, tak mohou navštívit stánek s Michalovými vyhlášenými trdelníky, či Jarmilovými delikatesními selskými klobásami nebo Viktorovými znamenitými přesnídávkovými polévkami.Po oba víkendové dny bude areál hradu Sovinec otevřen vždy od 9:00 do 17:30. K tomu budou moci návštěvníci využít možnost navštívit interiéry hradu s průvodcem, a to každou půl hodinu se začátkem výkladu na Horním hradě u dvou velkých děl (9:30 až 17:00). POZOR! V sobotu 17. srpna NAVÍC od 18:00 do 22:00 mimořádná příležitost k večerním prohlídkám „Tajuplnou pevností“.

A vy čtěte pozorně, bude opět soutěž o vstupenky!

(Petr Šenkyřík, Historická posádka Špinavci)

Poslat nový komentář