Strážníci si posvítili na pejskaře. Psi za nic nemohou

Strážníci si posvítili na pejskaře. Psi za nic nemohou
ilustrační foto
Další fotky: 
Strážníci si posvítili na pejskaře. Psi za nic nemohou

Strážníci městské policie Prostějov se v průběhu letních měsíců zaměřili na pejskaře. Na preventivní akci s názvem „Pes za to nemůže“ kontrolovali, zda majitelé psů mají své čtyřnohé mazlíčky očipované, přihlášené na magistrátu města Prostějova a zda dodržují pravidla upravená obecně závaznými vyhláškami. Cílem akce bylo seznámení s aktuálním zněním obecně závazné vyhlášky č.8/2012, a také přimět majitele psů, aby dodržovali pravidla, týkající se nejen volného pohybu psů na veřejném prostranství, ale i uklízení exkrementů.

Pokud strážníci při kontrole zjistili, že pes má čip, jsou za něj zaplaceny poplatky, obdržel majitel za odměnu reflexní obojek nebo sadu sáčků na psí exkrementy a letáček s informací, kde se může pes pohybovat na volno bez vodítka. Míst k volnému pohybu psů je na katastru města celkem 16 – viz foto přehledu. Na ostatních veřejných prostranstvích musí být pes vždy na vodítku. Jde přece o bezpečí ostatních osob, dětí a v neposlední řadě i zvířat. V případě zjištění přestupku může být uložena pokuta až do výše 10 000 Kč.

„Během 23 akcí strážníci zkontrolovali 150 psů. V sedmi případech bylo zjištěno přestupkové jednání spočívající v tom, že majitel neměl svého psa na vodítku nebo neměl psa očipovaného. Protiprávní jednání bylo vyřešeno hlídkou na místě nebo postoupeno příslušnému správnímu orgánu k dořešení. Ostatní majitelé měli své čtyřnohé kamarády v pořádku," uvedla strážník Tereza Greplová.

Zastupitelstvo města Prostějova schválilo novelizaci obecně závazné vyhlášky č. 8/2012, kterou se stanoví pravidla pro pohyb psů na veřejném prostranství a vymezují prostory pro volné pobíhání psů na území města Prostějova. Úplné znění této vyhlášky je na webových stránkách našeho města každému přístupné. Novinkou je, že některé výběhové loučky jsou nebo budou oplocené pro větší bezpečí nejen psů, ale i obyvatel našeho města.

Níže je uveden přehled míst pro volný pohyb psů ve městě Prostějov. Barevně označené jsou výběhové loučky s oplocením. V některých se do budoucna počítá i s agility prvky. (red)

Foto: MPPv

 

Komentáře

Se nuděj,tak buzerujou.Všude samá kontrola,už je to jak v SS koncentráku

Trestání a pokutovani lidi, jejichž pes je sice bez vodítka, ale nic špatného nedělá, nikoho neobtěžuje ani neohrožuje je pouze presumpce viny. Lépe to má definován zákon o myslivosti, který by měl trestat jen pejskaře, jejichž pes je mimo vliv svého pána. A nemusí to nutne znamenat ze je pes bez vodítka. Běžte raději kontrolovat jestli někdo někde nekope do psa nebo se svym psem přímo neohrožuje kolemjdoucí. MVDr. Jiří Žák

Poslat nový komentář