Nezapomeňte na Perseidy, neboli slzy svatého Vavřince

Nezapomeňte na Perseidy, neboli slzy svatého Vavřince
ilustrační foto

Od začátku srpna zdobí nebe meteorický roj Perseid, neboli „Slzy svatého Vavřince“. První meteory tohoto roje bylo možné spatřit již od 17. července, nicméně maximum se letos očekává 13. srpna v 9 hodin. Původcem tohoto roje je kometa Swift-Tuttle. Tak nezapomeňte, neplačte, ale slzy lovte. A přejte si!

Materiál vysvobozený z ledového povrchu kometárního jádra se samozřejmě zpět na kometu nevrací, ale podél dráhy vlasatice vytváří skutečnou meziplanetární řeku. Na rozdíl od těch pozemských však není složena z vody, nýbrž z drobounkých prachových částeček, které se během času rozptýlí po celé oběžné dráze komety. A protože dráha mateřské komety Swift-Tuttle téměř kříží dráhu Země, dostáváme se každoročně do proudu těchto částic. Po srážce s naší hustou atmosférou se tyto maličké kometární odrobinky prudce zahřejí a během krátkého okamžiku zcela vypaří. Pozemšťané pak sledují světelné doprovody takovýchto zániků - meteory.

A jelikož „padající hvězdy“ spojené s jádrem Swift-Tuttle vylétají při pohledu ze Země jakoby z jednoho místa na obloze v souhvězdí Persea, nazývají se tyto meteory Perseidy. Nejvíce Perseid bývá vidět ve druhé polovině noci. Je to tím, že se Země při svém letu Sluneční soustavou díky rotaci postupně natáčí do směru letu, a tak pravděpodobnost viditelnosti srážky meteoroidu s naším vzdušným obalem během noci roste. Počet meteorů za hodinu se letos v době maxima odhaduje až na 150.

Jen si musíte najít vhodné pozorovací místo s co možná nejmenším světelným znečištěním a výhledem spíše východním směrem a mít štěstí na dobré počasí. Přejeme všem úspěšný lov meťasů a nezapomeňte si něco hezkého přát! (ber)

Foto: Lidová hvězdárna Prostějov

Poslat nový komentář