Do projektu Dolej si! je v Prostějově zapojena pouze Hrabárna

Do projektu Dolej si! je v Prostějově zapojena pouze Hrabárna
ilustrační foto

Určitě se vám někdy stalo, že vaše hrdlo bylo tak vyprahlé, že by Sahara mohla závidět. Vytáhli jste lahev s vodou z batohu, ale tam už ani kapka, co teď? V blízkosti jste zahlédli pár podniků, ale po dotazu, zda vám lahev doplní, odpověděli “nemůžeme”. V tu chvíli vám nezbývalo nic jiného než zajít do obchodu a něco si koupit. Avšak s každou další zakoupenou lahví přibývá další a další odpad. A tak vznikl v sousední Olomouci projekt Dolej si. V Prostějově je do něj zapojena pouze Hrabárna v Dolní ulici.

„Projekt Dolej si vznikl v rámci soutěže Univerzita městu a jeho cílem bylo hledat a označit místa v Olomouci, kde vám do vaší lahve dolijí vodu. Tato místa najdete na mapě nebo přímo ve městě, kde jen stačí na dveřích podniků hledat nálepku se symbolem kapky,“ uvádí autoři, studenti ze spolku Udržitelný Palacký.

Po celé Olomouci jsou takových podniků (restaurací, kaváren i obchodů) desítky a projekt se rozšířil po celé republice. Podniky označené nálepkou Dolej si můžete najít například v Hradci Králové, Praze, Brně, Zlíně, v Šumperku, Kutné Hoře, Kolíně nebo v Pardubicích. Kohoutková voda je zdravější, levnější a navíc bez plastového odpadu. Právě zájem o omezování zbytečného odpadu, jenž v poslední době rezonuje společností napříč celým světem, stojí za úspěchem projektu a jeho neustálým rozšiřováním.

V Prostějově se do projektu zapojil pouze Secondhand Hrabárna v Dolní ulici. „Je to škoda, podobnou službu bych, zejména v létě, uvítala v celém centru. Tak snad se zapojí i další podniky,“ sdělila PvNovinkám Milada Nováková. (ber)

Ilustrační foto: upol.cz

Komentáře

Nevycházím z údivu, jak je možné, že někdo takto informuje o stávající situaci. Pokud se autor článku neobtěžoval pořádně rozkliknout mapku všech míst, která v Prostějově nabízí dolití vody, pak se nelze divit, že takto diletantsky informuje občany PV. Pokud by tak totiž učinil, dozvěděl by se, že obchod Bez obalu v srdci Hané tuto službu nabízí také, a to již druhým rokem. S tím vyprahlým hrdlem v centru města to tudíž nevidím tak černě.

Poslat nový komentář