Hasičům se v prvním pololetí podařilo zachránit téměř tisíc lidí a majetek za 2,5 miliardy

Hasičům se v prvním pololetí podařilo zachránit téměř tisíc lidí a majetek za 2,5 miliardy
ilustrační foto

3 561. Přesně tolik událostí řešili během prvního pololetí letošního roku hasiči v Olomouckém kraji.

Počet zásahů na našem území narůstá. Oproti stejnému období vloni se počet událostí zvýšil téměř o pět stovek. Nejvíce vzrostl počet zásahů u technických havárií, které vznikají především v souvislosti s přírodními vlivy, jako jsou vichřice, silné bouřky, sněhové kalamity nebo větrné poryvy. Tento typ událostí zaměstnal naše hasiče téměř 2 200 krát a podařilo se při nich zachránit 473 osob.

Zvýšil se také počet požárů, a to téměř na pět stovek. Celková škoda, kterou oheň způsobil, se vyšplhala na 95 milionů korun. Požár s největší škodou stanovenou na 24 milionů korun jsme zaznamenali v polovině března, kdy hořel cyklohexan v laboratoři na výrobu léčiv v budově UP Olomouc. Díky včasnému zásahu uchránili hasiči další majetek za 84 milionů korun. Celkově se podařilo za první polovinu roku v Olomouckém kraji díky práci hasičského sboru uchránit majetek za dvě a půl miliardy korun.

Nejčastější příčinou požáru je nedbalost

V tomto období evidujeme šestnáct požárů se škodou minimálně jeden milion korun. Nejčastější příčinou požárů v kraji je nedbalost, následuje ji pak úmyslné zapálení a technické závady. Hasiče nejvíce zaměstnávají požáry odpadů a rodinných a bytových domů. Od ledna do konce června zemřelo při požárech pět osob.

Bezmála šestsetkrát vyjížděli hasiči k dopravním nehodám, při nichž pomohli pěti stovkám lidí. Sto padesátkrát pak řešili případy, kdy došlo k úniku nebezpečných chemických látek. Zejména se jednalo o úniky plynů, ropných látek a jiných kapalin. Oproti stejnému období roku 2018 klesl počet planých poplachů. Letos jsme jich zaznamenali o sedm méně, celkově 171.

Nejvíce událostí řešili hasiči v okrese Olomouc a Šumperk, nejméně pak v Jeseníku. Na Šumpersku došlo ve srovnání se stejným období roku 2018 k největšímu nárůstu počtu zásahů, a to o 223 událostí. Celkově se za šest měsíců podařilo hasičům zachránit 987 lidí. (red)

Poslat nový komentář