Letní Flora Olomouc okouzlila přes 20 000 návštěvníků expozicí „Česká krajina“

Letní Flora Olomouc okouzlila přes 20 000 návštěvníků expozicí „Česká krajina“
ilustrační foto
Další fotky: 
Letní Flora Olomouc okouzlila přes 20 000 návštěvníků expozicí „Česká krajina“
Letní Flora Olomouc okouzlila přes 20 000 návštěvníků expozicí „Česká krajina“
Letní Flora Olomouc okouzlila přes 20 000 návštěvníků expozicí „Česká krajina“
Letní Flora Olomouc okouzlila přes 20 000 návštěvníků expozicí „Česká krajina“
Letní Flora Olomouc okouzlila přes 20 000 návštěvníků expozicí „Česká krajina“

Během čtyř dnů měli návštěvníci možnost přenést se do okouzlující a rozmanité české přírody a krajiny, která byla ústředním tématem letní etapy mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc 2019. Tradiční akce v srdci Olomouce se konala od čtvrtka 15. do neděle 18. srpna a nenechalo si ji ujít více než 20 tisíc návštěvníků. Srpnové období dotvářelo jedinečnost hlavní expozice, která se nesla v duchu úrodných polí s hospodářskými plodinami, zlatavých lánů obilí, vinic a sadů. Na návštěvníky čekaly expozice jako Výzkumná laboratoř rostlin, Víno a umění či expozice Rozkvetlá řemesla a další bohatý doprovodný program.

Letošní ročník byl ve znamení oslav stoletého výročí založení Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně a vzniku Svazu školkařů České republiky. Hlavní expozice na téma „Česká krajina“ autorky ing. Pavlíny Švecové byla připravena ve spolupráci se spolkem pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ, z.s., se Svazem školkařů České republiky a Českým zahrádkářským svazem. Podtitulem letošní výstavy byla „Léčivá síla semen“. „Návštěvníci měli možnost se dozvědět vše zajímavé o léčivkách, plodinách i jejich škůdcích či opylovačích,“ uvedla garantka akce ing. Jana Gernešová.

Program v pavilonu A patřil hlavní expozici, přednáškám předních českých i slovenských odborníků o léčivých rostlinách a ukázkám zpracování zemědělských plodin jako například lisování olejů ze semen nebo destilaci silic. V hlavním pavilonu nemohly chybět ani oblíbené předváděcí akce floristů, kteří předvedli úchvatné květinové vazby. Dominantním prvkem celé hlavní expozice byl kopec s kapličkou, který je neodmyslitelně spjatý s českou krajinou.

Česká krajina slouží od nepaměti jako tradiční inspirace uměleckých děl, a proto v pavilonu E byla připravena expozice obrazů květin, přírody a české krajiny z rukou výtvarníků Unie výtvarných umělců Olomoucka. Pavilon E s uměleckými obrazy, grafikami či keramickými reliéfy byl doplněn o řízené degustace vín od českých a moravských vinařů. Nechyběly také přednášky a cimbálová muzika, která vytvářela příjemnou atmosféru. Oranžerie tentokrát hostila výstavu Rozkvetlá řemesla, módní přehlídky a workshopy Tisk na látku, Věneček do vlasů či Tenerifa.

Velkému ohlasu se dostalo expozici v pavilonu H s názvem Výzkumná laboratoř rostlin. Ta nabídla návštěvníkům nevšední přednášky z oblasti současného šlechtitelství a genetiky. Uznávaná vědecko - výzkumná centra z celé České republiky představila návštěvníkům z řad badatelů, nadšenců do vědy, ale i laické veřejnosti zajímavosti z rostlinné říše - izolace DNA, genetiku a šlechtění, problematiku konopí, rozmanitý svět semen či hmyzí opylovatelé.

Během slavnostního večera ve čtvrtek 15. srpna byly vyhlášeny nejlepší expozice letní Flory Olomouc 2019. První místo obsadil spolek pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ, z.s., 2. místo obsadila expozice BEGO-BOHEMIA a 3. místo obsadily dvě expozice Bylinky do domu Zahradnictví Trboušany a NADĚJE Mgr. Jarmily Podhorné z Brodku u Konice. Za celoživotní osvětovou činnost v oblasti rostlinolékařství získal ing. Jaroslav Rod Pohár primátora města Olomouce. Výzkumný ústav rostlinné výroby získal Pohár hejtmana Olomouckého kraje za aplikaci výzkumu do zahradnické a zemědělské praxe. Čestné uznání v soutěži o nejlepší expozici získala Střední škola zemědělská a zahradnická Olomouc.

Letošní ročník Flory byl bohatý také na venkovní doprovodný kulturní program v areálu Smetanových sadů. Odpočinkovou a relaxační Zaparkuj zónu připravila iniciativa Univerzity Palackého „Zaparkuj – oživujeme veřejný prostor“. Zde bylo pro návštěvníky připraveno příjemné posezení, půjčovna dek a živá akustická hudba v podobě buskingu.

Parkový areál opět zkrášlovaly letničkové záhony u pavilonu G a H a také další záhony v olomouckých parcích.

Na venkovním pódiu Samba proběhl tradiční doprovodný program s Receptářem.

K letní etapě Flory Olomouc patří také Letní zahradnické trhy, které návštěvníkům nabídly pestrý výběr květin, rostlinného materiálu, zahradnických pomůcek a hobby potřeb.

Záštitu nad akcí letní Flora Olomouc 2019 převzalo město Olomouc, Olomoucký kraj a Ministerstvo zemědělství ČR.

Společnost Výstaviště Flora Olomouc děkuje všem sponzorům, vystavovatelům, zaměstnancům a přátelům Flory za zdárný průběh letní etapy Flory Olomouc 2019. (red)

Poslat nový komentář