Prostějov oslaví 115 let od vzniku fotbalového klubu

Prostějov oslaví 115 let od vzniku fotbalového klubu
ilustrační foto

Nejstarší sportovní klub v regionu si v září připomene 115 let od svého vzniku. SK Prostějov, na který navazuje dnešní 1. SK Prostějov, byl založen v roce 1904. Klub jubileum oslaví letos 6. září. Gratulovat mu přijedou bývalí čeští reprezentanti a další osobnosti tuzemského sportu. V Prostějově se tak objeví například Antonín Panenka, Karol Dobiáš, Ladislav Vízek a Jan Berger.

Svátek fotbalu bude v září spojen s utkáním mezi bývalými hráči české fotbalové reprezentace a fotbalisty 1. SK Prostějov nad 40 let. Prostějovské barvy budou hájit například Michal Spáčil, Ivo Zbožínek, Tomáš Bureš, Vladimír Bárta, Zdeněk Opravil, Drahomír Zelina, Petr Gotwald, Jiří Liška, Tomáš Hunal, Lukáš Zelenka, Michal Pospíšil, Roman Janoušek, Petr Pavlík a Petr Papoušek. Proti nim se na trávníku postaví reprezentační mužstvo s Pavlem Kukou, Patrikem Bergrem, Vladimírem Šmicrem, Martinem Kotůlkem, Karlem Radou, Janem Suchopárkem, Radoslavem Látalem, Karlem Poborským, Tomášem Rosickým a Janem Kollerem.

Na zápas probíhající na stadionu Za Místním nádražím naváže Galavečer prostějovského fotbalu v Národním sportovním centru. Na něm klub připomene nejzajímavější momenty své dlouhé historie.

„V Prostějově se mnoho let hrával vynikající fotbal. Například v meziválečné éře se zdejší tým mohl měřit s nejlepšími mužstvy tehdejšího Československa včetně Sparty a Slavie,“ říká předseda 1. SK Prostějov František Jura. Současné vedení chce proto uctít legendy spojené s působením v Prostějově. Na Galavečeru prostějovského fotbalu se představí nejlepší hráči a trenéři celé historie. Na ty nejstarší už bude možné jen vzpomínat, případně si je připomenout formou filmového dokumentu. Mladší by ale měli dorazit do Národního sportovního centra a na své působení v Prostějově zavzpomínat.

V sále by se tak mohl objevit například Karel Brückner, který zdejší tým vedl před zhruba čtyřiceti lety, ale také například Ivo Viktor, Pavel Dyba, Luděk Mikloško a Rostislav Václavíček.

(Zdroj: 1.SK Prostějov)

Poslat nový komentář