Jak se v Česku žije vícečetným rodinám

Jak se v Česku žije vícečetným rodinám
ilustrační foto
Další fotky: 
Jak se v Česku žije vícečetným rodinám

Klára, Anežka, Monika a Ondřej – narodili se před rokem a po patnácti letech to byla první čtyřčata v Česku. Rodiče chtěli pořídit bratrovi sourozence, ale takovouto nadílku nečekali. A tak se rodina Slánská rázem značně rozšířila. Vícečetným rodinám se věnuje projekt s názvem Komplexní výzkum o situaci rodin a seniorů 2018-2022, vyhlášený Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR.

Rodiny se třemi a více dětmi se potýkají s nemalými problémy. Uživit takhle velkou rodinu totiž není vůbec snadné. Rodiče musí trávit v práci mnohem více času, který jim pak chybí na společné aktivity s dětmi. Je to takový začarovaný kruh.

Rodiny se třemi a více dětmi jsou poměrně vzácné – tvoří pouze 8 % úplných rodin a 5 % neúplných rodin se závislými dětmi. Rodiče jsou v těchto rodinách většinou v manželském svazku. Tři a více dětí bylo podle údajů posledního sčítání lidu v necelých 80 tisících rodin.

Míra nezaměstnanosti matek tří a více dětí je v porovnání s rodinami s méně dětmi nižší. V těchto rodinách převládá strategie čerpání rodičovské dovolené do tří let věku dítěte. Pětina dotazovaných rodin podle svých slov hospodaří se svými příjmy zcela bez obtíží, velmi obtížně pak s příjmy vychází desetina těchto rodin.

Jako nejvíce zatěžující se ukazují výdaje za volnočasové aktivity dětí. Pouze polovina zaměstnaných rodičů z vícedětných rodin uvádí, že slaďování pracovního a rodinného života zvládá bez problémů, třetina naopak zvládá práci na úkor rodiny či naopak. Vztahy mezi dětmi a rodiči byly v naprosté většině rodin hodnoceny pozitivně.

Péči o děti a finanční zabezpečení rodinných potřeb dotazované rodiny vnímají jako vlastní odpovědnost, naopak odpovědnost a podporu v péči o zdravotně postižené a seniory přisuzují státu. Finanční situace, nedostatečná velkost bytu nebo auta, vlastní věk a zdravotní stav jsou překážky, které respondenti spatřovali při plánování dalšího dítěte.

(Zdroj: MPSV)

Poslat nový komentář