Tip na sobotu: Muzeum Českých drah Olomouc

Tip na sobotu: Muzeum Českých drah Olomouc
ilustrační foto

V sobotu 14. září se mohou všichni milovníci železniční historie vydat do olomouckého ČD Muzea v Hodolanech. Jeho železniční expozice nabízí jedinečný pohled do minulosti kolejových vozidel, která jsou v provozu už pouze při nostalgických jízdách nebo zvláštních příležitostech. Muzeum bude přístupné veřejnosti od 10 do 16:30 hodin.

V tzv. deponii historických kolejových vozidel v Olomouci jsou k vidění jedinečné exponáty železniční historie z ČD Muzea v Lužné u Rakovníka. K největším lákadlům patří parní stroje – elegantní lokomotiva 464.202, která pro svůj tmavě zelený nátěr získala označení Rosnička. Neméně zajímavým exponátem je lokomotiva 314.303 Kocúr, která byla vyrobena v roce 1898, tedy již před 121 lety. Jedná se o druhou nejstarší provozuschopnou parní lokomotivu u nás. K vidění budou i další zástupci železniční historie včetně lokomotiv: T466.0007 Pilštyk (s motorem francouzského původu), lokomotiva E499.085 Bobina, královna elektrifikace našich tratí v minulém století, nebo BN60 Kiaska, což je nejmenší motorová lokomotiva, která bude v muzeu vozit malé návštěvníky.

Součástí expozice muzea je také výstava velkých papírových modelů lokomotiv v měřítku 1:25 modeláře Lukáše Vykydala. Zároveň zde bude k dostání také první vydání pohlednic olomouckých muzejních strojů.

Vstupné je pro dospělé 50 Kč, děti do 15 let zaplatí 25 Kč. Při průchodu podchodem pod hlavním nádražím v Olomouci, který ústí v městské části Hodolany, je vstup do muzea po levé straně za branou depa. (red)

Foto: archiv ČD

Poslat nový komentář