Zapomenutí rodáci. Milan Dvořák

Zapomenutí rodáci. Milan Dvořák
ilustrační foto

Možná znáte filmové komedie Petra Schulhoffa Zítra to roztočíme, drahoušku, Já už budu hodný, dědečku, Co je doma, to se počítá - ke všem a řadě dalších filmů a televizních her složil hudbu Milan Dvořák. Klavírista a skladatel se narodil v Prostějově 6. prosince 1934.

Na klavír začal Milan Dvořák hrát na prostějovské hudební škole, a i když v roce 1958 promoval na ČVUT, hudbě zůstal věrný dodnes. Jeho profesionální začátky se váží k orchestrům Zdeňka Bartáka či Zdeňka Marata, kde kromě hraní na klavír začal i komponovat a instrumentovat. Od roku 1965 působil v Semaforu. Spolupráce s tímto pražským divadlem, kde byl jeden čas i uměleckým vedoucím, mu otevřela svět populárních písniček a poetický humor Jiřího Suchého ho poznamenal na celý další život. Souběžně (až do roku 1990) působil jako klavírista a umělecký vedoucí v doprovodné skupině Hany Hegerové.

Samostatnou kapitolou je jeho spolupráce s rozhlasem, pro který nahrával řadu snímků včetně vlastních orchestrálních cyklů, a to v Praze, Brně i v Ostravě. V 70. letech byl dramaturgem Tanečního i Jazzového orchestru v tehdejším Československém rozhlase. Navíc s dirigenty Josefem Vobrubou a Kamilem Hálou udržoval blízké pracovní i přátelské vztahy. V osmdesátých letech založil Televizní septet, který existoval více než deset let. V současné době, kromě komponování, spolupracuje velmi úzce s Evou Pilarovou, Evou Kriz-Lifkovou a dalšími zpěváky. Pro Hudební nakladatelství Českého rozhlasu upravuje oblíbená Radio-alba. (ber)

Foto: https://www.kriz-lifkova.cz

Poslat nový komentář