Navštivte sokolovny. V pátek při jejich noci

Navštivte sokolovny. V pátek při jejich noci
ilustrační foto

Tím, že se sokolovny stavěly od 60. let 19. století do zániku Sokola po druhé světové válce, zachovaly nám v podobě svých budov nejen kus sokolské a regionální historie, ale díky jejich velkému množství a podobným požadavkům na účel také záznam o vývoji českých, nejen sportovních, architektonických stylů v průběhu dekád. Chcete-li vědět víc o jejich minulosti, zúčastněte se v pátek 27. září Noci sokoloven v Prostějově, Přemyslovicích a Vřesovicích.

Kromě toho vidíme na sokolovnách stavební etapy, proměny jejich funkcí či změny životního stylu společnosti. Každá sokolovna si vytváří vlastní večerní program. Těšit se můžete samozřejmě na přehlídky sportovní činnosti, ale i na bohatý kulturní program, kdy se vám představí sokolská divadla, loutkáři, hudební soubory.

V Prostějově akce začíná v 17 hodin, od 18 hodin je výstava pamětihodností, krojů, prohlídka prostor sokolovny. V 18:15 kruhový trénink pro děti, v 18:45 kvízy a soutěže pro děti i dospělé. Ve 20 hodin je připravena pohádka pro nocležníky a od 20:30 přenocování v sokolovně.

V Přemyslovicích bude sokolovna otevřena v sobotu 28. září, stejně, jako ve Vřesovicích. (ber)

Poslat nový komentář