Průběžné hospodaření města Prostějova je v plusových číslech

Průběžné hospodaření města Prostějova je v plusových číslech
ilustrační foto
Další fotky: 
Průběžné hospodaření města Prostějova je v plusových číslech

Průběžné rozpočtové hospodaření města za první pololetí vykazuje kladné saldo ve výši 101,32 milionů korun. Zatímco schválený i upravený rozpočet města na rok 2019 vykazuje díky zařazeným investičním akcím požadavek na schodkové hospodaření, průběžné hospodaření města skončilo ve sledovaném období v plusových číslech. Skutečný objem přijatých prostředků tak v prvním pololetí převýšil uskutečněné výdaje.

Na tomto výborném výsledku se podílela zejména skutečnost, že příjmy byly plněny na 54,07 % celoročně rozpočtovaných příjmů, a naopak výdaje byly čerpány pouze ve výši 39,68 % celoročně rozpočtovaných výdajů.

Příjmová stránka rozpočtu je nejvíce závislá na daňových příjmech, které představují téměř tři čtvrtiny celkových příjmů města a jejichž průběžné plnění nad matematicky optimálních 50 % nasvědčuje možnému přeplnění daňových příjmů na konci roku.

Tímto statutární město Prostějov děkuje všem podnikatelům, kteří spoluvytvářejí dobré hospodaření města díky odvodu daní.

V oblasti kapitálových příjmů nejsou v letošním roce očekávány takové příjmy z prodeje pozemků, jako tomu bylo v roce 2018, ale tento výpadek příjmů je do jisté míry kompenzován nárůstem přijatých dotací, které vykazují meziroční nárůst o 28 mil. Kč.

Celkové výdaje města jsou ovlivněny zejména běžnými výdaji, jejichž nižší čerpání (44,06 %) je způsobeno zejména nižšími výdaji u položek nákupy služeb a materiálu, a také menším množstvím uskutečněných oprav. Tyto výdaje budou realizovány ve II. pololetí 2019.

Ačkoliv jsou kapitálové výdaje plánovány v celkovém objemu více než 300 mil. Kč, k 30. 6. 2019 byly čerpány v nižším rozsahu, a to proto, že většina stavebních investic ještě není ukončena a bude realizována až ve II. čtvrtletí roku 2019.

Jako významný faktor, který se podílí na pozitivním výsledku hospodaření, bychom rádi zmínili nulový ukazatel dluhové služby, který je dán tím, že město Prostějov ke svým dobrým finančním výsledkům nepotřebuje žádné bankovní úvěry a je schopno tak vysoké investiční výdaje financovat z vlastních finančních rezerv. Konzervativní řízení rozpočtu, nulové zadlužení města a jeho podřízených organizací, výbornou likviditu a vysoké provozní přebytky ocenila i ratingová společnost Moody's Investors Service, která Prostějovu udělila národní rating A1/Aa1.cz.

(Zdroj: finanční odbor MMPv)

Komentáře

V Prostějově se 20 let neinvestuje do infrastruktury s vyjímkou pornobásníka Lolina a jeho pověstvých kruháčů nahovno! Proto ty úspory, kdy jiná okolní města mají vše OK včetně podchodů na nádraží parkovišť a spokojených obyvatel!

Poslat nový komentář