Velkou pardubickou poběží dva koně ze Srdéčka. Držte pěsti Mahonymu a Strettonovi!

Velkou pardubickou poběží dva koně ze Srdéčka. Držte pěsti Mahonymu a Strettonovi!
ilustrační foto
Další fotky: 
Velkou pardubickou poběží dva koně ze Srdéčka. Držte pěsti Mahonymu a Strettonovi!

Letošní Velká pardubická se rozběhne v neděli 13. října. Opět v ní budou zástupci dostihové centrály Stanislava Popelku. Ze Srdéčka u Hvozdu jsou do nejtěžšího dostihu na kontinentu přihlášeni dva koně, Stretton a Mahony. Konkurovat jim bude dalších devatenáct koní, z toho dva zahraniční.

Devítiletý valach Stretton ponese letos číslo 6. Vloni skončil ve VP třetí. Zástupce stáje Nýznerov se do Srdéčka přesunul v letošním roce od trenéra Olehly. Sezonu začal slušně současným druhým místem s Mahonym v Úvodní cross country Koroka. Ani další starty v kvalifikacích nebyly špatné, trenér Popelka mohutnému, kostnatému hnědákovi věří. V jeho sedle bude Brit Thomas Garner. V Pardubicích se představuje od roku 2015. V tom roce absolvoval také první start ve Velké pardubické, ale se Sokolem se do cíle nepodíval. Několikrát byl v sedle Ribelina, druhou šanci ve Velké pardubické mu dal v loňském roce Čestmír Olehla a obsadili třetí místo. Letos povede stejného koně.

Sedmiletému valachu Mahonymu určil los startovní číslo 21. Loňský vítěz Ceny Labe vstoupil slušně do sezony současným druhým místem se Strettonem v Úvodní cross country Koroka. V červnové kvalifikaci se tak od něj čekalo víc. Možná by mu víc sedla měkčí dráha. Srpnovou kvalifikaci měl rozjetou líp, ale udělal chybu na Velkém anglickém skoku, která ho v důležité fázi stála kontakt se soupeři. Tady ho nelze podceňovat. Mahony reprezentuje stáj Quartis-Zámecký vrch.

V jeho sedle bude zkušený švédský jezdec Niklas Lovén. V Pardubicích se poprvé prosadil v roce 1994 s Chabarovskem, Velkou pardubickou zažil v roce 2012, ale do cíle se s Imbirem nedostal. V roce 2016 s Delight My Fire vyhráli druhý nejvýznamnější dostih v den Velké pardubické, Cenu Labe, a v roce 2017 skončili na třetím místě ve Velké pardubické. V loňském roce Velkou s Delight My Fire nedokončil.

V neděli v Pardubicích ještě poběží v Ceně pivovaru Staropramen pětiletá Kornelia, v Ceně Vltavy Imphal a v Ceně Labe Lombargini a Marcus Aurelius.

V sobotních dostizích na stejném závodišti budou brvy Srdéčka hájit Duke, Korneta a Čáriray.

Ať koně jdou a dojdou ve zdraví! (ber)

Foto: DS Pardubice

Poslat nový komentář