Tip na víkend. Výlov Hradeckého rybníka v Tovačově

Tip na víkend. Výlov Hradeckého rybníka v Tovačově
ilustrační foto

Až 65 tun ryb očekávají o víkendu ve svých sítích rybáři při výlovu Hradeckého rybníku v Tovačově. Dominovat by mezi nimi měl kapr, ale i tolstolobik, amur či candát. Část ryb se chystají rybáři prodat na místě, část půjde na prodejní pulty až před Vánocemi. Podle hospodářů by měla letos zůstat cena kaprů stejná jako loni.

„Očekáváme, že z rybníku vylovíme letos 600 až 650 metráků ryb. Vody bylo letos dostatek, ale bylo o poznání chladněji. Loňský rok tak bude zřejmě o něco lepší. Část z toho, co vylovíme, půjde k prodeji na stánky, menší část ryb bude zasádkována na Vánoce. Velká většina jde na zarybnění revíru v Tovačově, Olomouci a na Ostravsku,"uvedl hospodář tovačovských rybářů Jiří Zahradníček.

Hradecký rybník má rozlohu kolem 153 hektarů. Rozdělen je na čtyři části, výlov se týká části o rozloze 35 hektarů. Kapry, jejichž osud je zpečetěn v podobě štědrovečerní večeře, zamíří do sádek, ve kterých se budou v následujících týdnech čistit. „Každá ryba určená na Vánoce by měla být 30 až 40 dní vysádkovaná. Ryby se už v tu dobu nekrmí, zbaví se během té doby pachuti, kterou získávají od bahna v rybníku," doplnil Zahradníček.

Cena za kilogram kapra je 84 až 92 korun, koupit si zájemci budou moci i tolstolobika, amura, štiku či candáta, sumce či pstruha.

Dvoudenní výlov rybníka v Tovačově láká každoročně obrovský počet návštěvníků. Výlov je i svátkem labužníků; na stáncích nebude chybět rybí polévka, ryby uzené, smažené i pečené na cibuli či zelenině. Vyhlášené jsou rybí hranolky. (ber)

Ilustrační foto: pixabay.com

Poslat nový komentář