ZOO Olomouc pomáhá se záchranou mořských želv

ZOO Olomouc pomáhá se záchranou mořských želv
ilustrační foto

Mořské želvy patří mezi skupinu plazů, která na Zemi existuje více než 100 milionů let. V současné době zbývá sedm známých druhů mořských želv. Všechny patří k ohroženým, čtyři z nich jsou podle Červeného seznamu IUCN řazeny mezi kriticky ohrožené druhy. V posledních čtyřiceti letech jejich počty klesly natolik, že čelí přímé hrozbě vyhynutí. Do jejich záchrany se zapojují i české zoologické zahrady, mezi nimi i zoologická zahrada v Olomouci.

Největší nelegální lov želv probíhá v oblasti Indického oceánu. Mořské želvy jsou loveny pro maso a želvovinu, která se používá k výrobě dekorativních předmětů nebo obrouček brýlí. Želví vajíčka jsou považována za pochutinu a lidé vyhledávají a vybírají jejich snůšky. Občas želvy uvíznou rovněž v rybářských sítích.

O záchranu mořských želv usiluje mezi jinými i nezisková mezinárodní společnost Turtle Foundation. S touto společností navázaly spolupráci i české zoologické zahrady - kromě olomoucké zoo ještě Zoo Liberec, Zoo Ostrava a Zoo Hodonín.

Turtle Foundation realizuje projekty v Indonésii a na Kapverdských ostrovech, kde se přirozeně vyskytují největší populace mořských želv. Organizace vysílá dobrovolníky na pláže, kde želvy během období rozmnožování snáší vejce. Tito dobrovolníci spolu s místními obyvateli po celé období hnízdění střeží pláže před lovci a sběrači vajec. Zejména populace kriticky ohrožené kožatky velké se tak začíná zvolna obnovovat. (red)

Ilustrační foto: pixabay.com

Poslat nový komentář