Kraj investuje do prevence kriminality. Chystá divadlo, letáky i odbornou konferenci

Kraj investuje do prevence kriminality. Chystá divadlo, letáky i odbornou konferenci
ilustrační foto

Divadelní představení, které ukáže seniorům, jak mají rozpoznat manipulativní a falešné chování a naučí je, kterak na ně reagovat – to je hlavní cíl projektu s názvem Víš, kdo volá? Společně s olomouckým divadlem Tramtarie ho připravuje sociální odbor krajského úřadu.

„Podvodníci, kteří se zaměřili na seniory, v poslední době změnili taktiku. Už nezvou na výlety, kterými maskovali prodejní akce, ale využívají telefon. Stačí jim několik dobře zvolených slov a nic netušící senior se může dostat do velkých problémů. Tomu má nový krajský projekt zabránit,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Projekt počítá s dvěma komentovanými představeními v Olomouci a po jednom v každém z bývalých okresních měst. Zúčastnit by se ho mělo na pět set seniorů. Ti budou mít vstup zdarma.

„Během představení vystoupí také policista, který seznámí obecenstvo s aktuálními trendy v podvodném chování pachatelů. Zároveň divákům vysvětlí, jak se může podvedený člověk bránit,“ uvedl krajský manažer prevence kriminality Michal Poláček.

Kromě seniorů se letos Olomoucký kraj zaměří v rámci prevence i na oběti kybernetické kriminality. Jak s ní pracovat, poradí policistům na obvodních odděleních nové informativní letáky. Osvětové letáky poradí také obětem, jak reagovat a nejlépe uchovat závadový materiál pro další šetření. Kraj navíc zaštítí konferenci na téma Technické prostředky a zabezpečení objektů a veřejných prostranství.

Všechny plánované projekty přijdou na více než 450 tisíc korun. Projekty jsou hrazeny z dotace Ministerstva vnitra, kraj vkládá ze svých prostředků dalších sto tisíc.

(Zdroj: olkraj.cz)

Poslat nový komentář