Dejte si s PvNovinkami. Svatomartinská husa

Dejte si s PvNovinkami. Svatomartinská husa
ilustrační foto

Husa patří už odjakživa k českým tradicím, které vydržely dodnes. Podle jedné legendy husy rušily svatomartinskou mši natolik, že byly odkázány na pekáč. Druhá legenda zase tvrdí, že se svatý Martin schovával před svým jmenováním biskupem v husníku mezi husami. Husy ho ale svým kejháním prozradily. Ať to bylo jakkoli, jejich ortel byl stejný: Na pekáč! A my vám dnes připomeneme jeden z vynikajících receptů.

Potřebujeme husu, sůl a kmín.

Husu rozporcujeme na stehna, prsa, ramínka. Všechny porce velmi vydatně potřeme solí jak z vnějšku, tak i zevnitř, vydatně také posypeme celým kmínem a podlijeme 2 dl vody. Husu pečeme zakrytou v pekáči v troubě nekonečných 8 hodin na nejnižší množnou teplotu – pečeno v plynové troubě. Neotvíráme, nenakukujeme, a jen vnímáme tu neskutečnou vůni.

    Na závěr odstraníme víko pekáče a necháme lehce opéct bez přikrytí asi 15 minut. Nejlepší přílohou je zelí červené i bílé a podávané s knedlíkem dle chuti (bramborový, houskový, karlovarský). Dobrou chuť! (red)

Poslat nový komentář