Dnes je Den válečných veteránů

Dnes je Den válečných veteránů
ilustrační foto

Den veteránů se ve světě – především v anglosaských zemích – slaví 11. listopadu. Jeho symbolem je květ vlčího máku, jenž vetknutý do klopy vyjadřuje úctu a vzpomínku na bývalé vojáky a bojovníky.

V České republice žije v současnosti 373 válečných veteránů z druhé světové války, 31 válečných veteránů protikomunistického odboje, 14 653 novodobých válečných veteránů a další tisíce lidí, kteří v průběhu svého života aktivně bojovali za svobodu a demokracii. Vy jim můžete přispět do veřejné sbírky ke Dni válečných veteránů, kterou pořádá nezisková organizace Post Bellum. Pokladničky s vlčími máky vyrobenými z červeného plátna najdete na osmi stech sbírkových místech – v kavárnách, obchodech či knihovnách – ve všech 14 krajích České republiky. V ulicích měst vysílá organice přes dvě stovky dobrovolníků, především z řad studentů. Nosí sbírkové pokladničky, lidé si od nich mohou vzít a na klopu si připnout červený květ a symbolicky tak vyjádřit úctu válečným veteránům. Přispět do pokladničky je možné libovolnou částkou. Výtěžek ze sbírky jde na další natáčení a uchovávání příběhů veteránů a účastníků 2. a 3. odboje pro sbírku Paměť národa.

Vlčí máky mohou lidé za dobrovolný příspěvek získat od Paměti národa už po páté. Letos sbírka potrvá od 1. do 14. listopadu. Do sbírky lze přispět i on-line, přes web denveteranu.cz.

Vlčí mák je symbolem válečných veteránů už od konce první světové války. Červené květy v té době pokrývaly hroby padlých na zapadni frontě. Připnutím symbolického květu si lidé připomínají hrdinství vojáků a vzdávají jim úctu. A 11. listopadu se Den veteránů slaví proto, že 11. 11. 1918 byla podpisem příměří ukončena 1. světová válka. (red)

Foto: https://www.postbellum.cz/

Poslat nový komentář