O titul Osobnost Moravy  bojují dva prostějovští rodáci

O titul Osobnost Moravy  bojují dva prostějovští rodáci
ilustrační foto
Další fotky: 
O titul Osobnost Moravy  bojují dva prostějovští rodáci

Mezi devítkou nominantů v anketě Osobnost Moravy 2019 jsou v letošním roce i dva prostějovští rodáci. Podpořte Ludmilu Kopečnou Nedomanskou a Zdenka Bláhu.

Ludmila Kopečná Nedomanská

Rodačka z Prostějova je učitelka hry na klavír a hudební výchovy, varhanice a organizátorka koncertů vážné hudby. Od dětství bydlí a pracuje v Konici u Prostějova. Od malička jí uchvátila hudba, už ve školce projevila zájem o výuku hry na klavír. Od útlého věku pravidelně navštěvovala koncerty Kruhu přátel hudby, které nyní sama organizuje. V této době si ji jako následovnici vybral zakladatel Kruhu přátel hudby v Konici pan Alois Trnečka. Paní Ludmila se snaží pokračovat v této tradici pořádání koncertů, v září 2019 začíná již 32. koncertní sezona. Vystudovala konzervatoř v Kroměříži a následně Pedagogickou fakultu UP v Olomouci. Hudbou žije a organizací koncertů tráví téměř veškerý svůj volný čas. Hudba je její práce a zároveň koníček.

Zdeněk Bláha

Prostějovský rodák, který absolvoval středoškolská studia na gymnáziu v Prostějově. Zde získal zájem o výtvarnou činnost a základy výtvarných technik, které dále rozvíjel při studiu na stavební fakultě v Brně, kde začal spojovat technickou profesi s výtvarnou erudicí. Vysokoškolská studia ukončil v roce 1957. Nyní žije a pracuje v Brně. Svoji inspiraci hledá především právě v moravské metropoli. Těžištěm tvorby tohoto výtvarníka se stala malba, a to zejména akvarel. Mistrně využívá veškeré možnosti techniky akvarelu, jako jsou roztírání, stékání, prostupování barev, kresbu štětcem naznačující kaligraficky pojaté znaky nebo plavé linie. Akvarel vnímá jako své životní poslání a je přesvědčen o jeho stálé aktuálnosti a podnětnosti pro současné výtvarné umění. Tématem jeho prací jsou především moravská krajina a město.

Hlasovat můžete do 15. prosince na stránkách Moravské národní obce - http://osobnost.moravy.eu/. Po uzavření ankety zde bude vyhlášeno jméno vítěze Osobnost Moravy 2019, jenž obdrží při slavnostní příležitosti bronzovou plastiku stylizované moravské orlice. (ber)

Poslat nový komentář