Pozor! Fakultní nemocnice změnila pravidla zubní pohotovosti!

Pozor! Fakultní nemocnice změnila pravidla zubní pohotovosti!
ilustrační foto

Fakultní nemocnice v Olomouci od poloviny prosince kvůli rostoucímu počtu případů zneužívání lékařské péče zpřísní kritéria pro ošetření na své zubní pohotovosti. Nepřetržitý provoz pohotovosti zůstane zachován, avšak od 16. prosince lékaři v nočních hodinách ošetří chrup pouze pacientům s úrazem, krvácením nebo ve stavu, který ohrožuje jejich život.

Lékařská pohotovost není určena pro běžné vyšetřovací nebo léčebné výkony, které lze vyžádat v době běžného denního provozu zdravotnických zařízení. „V případě zubní pohotovosti však tuto skutečnost někteří pacienti odmítají brát na vědomí a dožadují se i zcela běžných výkonů v jakoukoliv denní a noční dobu. A jejich počet navíc stále stoupá," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

V roce 2003 vyhledalo zubní pohotovost v olomoucké fakultní nemocnici 4 189 lidí, o šest let později to už bylo 10 380 pacientů a loni 16 938. Ve všední den lékaři ošetří na zubní pohotovosti v průměru 35 až 40 lidí, o víkendu 90 až 110. Lékaři podle Fritschera často ošetřují pacienty s dlouhodobě neudržovaným chrupem a bez akutních potíží, kteří nemající čas na standardní ošetření během dne.

Zubní pohotovost ve FN Olomouc jako jedna z mála v celé České republice funguje v nepřetržitém režimu i o víkendech a svátcích.

Zajišťuje ji 16 lékařů a 18 zdravotních sester. Od 16. prosince se podmínky pro ošetření na pohotovosti zpřísní. Neakutní případy budou již kategoricky odkazovány na běžné ordinační hodiny, případně ke svému praktickému zubnímu lékaři.

(Zdroj: FN Ol)

Poslat nový komentář