Prostějov přispěje Prešovu. Kvůli páteční tragedii

Prostějov přispěje Prešovu. Kvůli páteční tragedii
ilustrační foto

 

Na Mukačevské ulici v Prešově v pátek 6. prosince krátce po poledni došlo k výbuchu. V troskách panelového domu zemřelo sedm lidí, osmá oběť dosud nebyla nalezena. Na transparentní účet, určený lidem, kterých se výbuch dotkl, přispěje i Prostějov. Dnes o tom na tiskové konferenci informoval primátor František Jura.

 

 

„V radě jsme se dohodli, že na transparentní účet Prešova zašleme částku 10 tisíc eur," sdělil Jura s tím, že osobně projevil soustrast primátorce Andree Turčanové.

Důvody pomoci jsou podle radních jednoznačné. S Prešovem Prostějov pojí dlouholetá spolupráce, jednu dobu byl partnerským městem. „Ne náhodou je jednou z hlavních ulici v Prešově Prostějovská, stejné jméno nese i základní škola, kde které našli azyl lidé, evakuovaní ze zničeného domu i domů okolních," dodal Jura.

Požár, který propukl okolo pátečního poledne, hasiči definitivně uhasili až v sobotu ráno. Na místě zasahovalo téměř 90 profesionálních hasičů a více než 25 dobrovolných hasičů s téměř 40 kusy techniky. „Je to možná největší tragédie za poslední půl století, která město postihla," prohlásila primátorka Turčanová.

Slovenská vláda oznámila, že vyčlenila jeden milion eur (25,5 milionu korun) na odstraňování následků exploze a na pomoc postiženým rodinám. Podle úřadu vlády je kabinet připraven finanční pomoc v případě potřeby zvýšit. (ber)

 

Foto: presov.sk

 

Poslat nový komentář