Kino Metro boduje

Kino Metro boduje
ilustrační foto

Kino Metro 70 se v roce 2018 stalo členem prestižní evropské sítě kin Europa Cinemas, loni získalo titul evropské kino měsíce a letos bude jeho ředitelka Barbora Kucsa Prágerová „soudcovat“ na světovém filmovém festivalu v Cannes.

Kino se v roce 2018 stalo členem evropské sítě kin Europa, což s sebou nese nárok na pravidelnou každoroční finanční podporu kina v závislosti na tom, jak se mu daří naplňovat zadaná kritéria. Za první rok členství byla kinu přiznána částka ve výši 230 tisíc korun, které jsou určené především na podporu evropského filmu.

Evropská síť kin si prostějovského kina a jeho aktivit opravdu pečlivě všímá, v listopadu loňského roku mu dokonce udělila titul evropské kino měsíce, a to prostřednictvím odborné platformy pro filmové profesionály ze střední a východní Evropy a Pobaltí Film New Europe. V roce letošním zase byla ředitelka kina pozvána, aby se stala jednou ze čtyř evropských porotců soutěže Directors' Fortnight na nejvýznamnějším světovém filmovém festivalu v Cannes.

„Považujeme ohlas, jaký má prostějovské kino v této evropské instituci za výjimečný a máme radost, kam se kino za poslední tři roky své činnosti posunulo. Od roku 2017 stoupá kinu každoročně návštěvnost o cca 10 tisíc diváků, v roce 2019 přišlo do Metra 70 bezmála 76 tisíc fanoušků kinematografie. I kvůli nim rozšíří kino letos významně své služby a v řádu měsíců otevře zcela novou kinokavárnu ve foyer. V tisku se objevila informace, že kavárna je již hotová, to však je maličko předběžné, byť na realizaci se pracuje a kino se na provoz již teď chystá například doplňováním technického parku. Již od ledna však v novém projekčním prostoru probíhá program, a to jak filmový, tak další - třeba animační dílna pro děti či filmový kvíz,“ uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová, která má kulturní oblast, mimo jiné, ve své gesci. Jak doplnila, velký podíl návštěvnosti kina tvoří děti, a to i ty školou povinné - Metro 70 pořádá velké množství představení pro mateřinky, starší žáky i děti ze školních družin. Dále si v programu přijdou na své vedle diváků kasovních trháků i senioři, rodiče s dětmi, milovníci výtvarného umění i světového divadla, klubisté a zájemci o současnou uměleckou kinematografii. (red)

Ilustrační foto: MMPv

Poslat nový komentář