Příběhy klokánkových dětí. Anežky se zřekla matka. Kvůli nové rodině

Příběhy klokánkových dětí. Anežky se zřekla matka. Kvůli nové rodině
ilustrační foto

Před nějakým časem do Klokánku přišla mladá žena se svou na první pohled ustrašenou čtyřletou dcerkou. Při rozhovoru sdělila, že nemá s dcerou kde bydlet a je ve špatné finanční situaci, která jí neumožňuje o dívku pečovat. V celé rodině nebyl nikdo, kdo by se mohl o dívku postarat, neboť matka neměla nikoho blízkého.

Po několika týdnech nám matka přišla představit svého nového partnera a s nadšením nám sdělila, že spolu čekají miminko. Po čase se jim podařilo zajistit vhodné bydlení a matčin partner přislíbil, že se o svou novou rodinu postará. Holčičku jsme tedy propustili zpět do péče matky. Anežka si v Klokánku brzy zvykla a již po krátké době pocítila důvěru ke svým „tetám“, začala jim vyprávět útržky ze svého předchozího života. Vzpomínala, jak se s matkou často stěhovaly, jak musela jít v noci v deštivém počasí a v promočených šatech kolem lesa a jak hrozný měla hlad, jak se bála tmy a bývala často zavřená sama doma, i přes noc. Psychologická vyšetření zjistila, že se jedná o velmi šikovnou, nadprůměrně inteligentní a komunikativní holčičku.

Za nějaký čas od propuštění nás matka v pokročilém stádiu těhotenství kontaktovala znovu a vyjádřila se, že chce Anežku umístit znovu do Klokánku a dá ihned souhlas k adopci. Po chvíli se matka dostavila a předala nám svou dceru s tím, že se o ni už nemůže starat, má teď novou rodinu a její partner Anežku nechce. Matka podepsala souhlas s adopcí, kterým se Anežky navždy zřekla.

Než matka odešla, svěřila se nám, že ji vlastní rodina od dětství nutila k prostituci, stala se obětí obchodu s bílým masem a každá vzpomínka na minulost v ní opět probouzela bolestivé vzpomínky, bohužel se to týkalo i Anežky.

Jakkoliv citlivě se snažili pracovníci Klokánku Anežce sdělit, že maminka se o ni již starat nemůže, Anežka byla první týdny velmi smutná a plakala, projevovaly se u ní úzkostné stavy, žárlila na ostatní děti a záviděla jim návštěvy rodičů, hrála si často na to, že telefonuje s maminkou, čekala, kdy za ní přijde. Protože matka dala souhlas s adopcí a zřekla se rodičovských práv, ihned se Anežce začala hledat nová rodina. To se naštěstí brzy povedlo a noví rodiče si šikovnou a roztomilou dívenku ihned zamilovali. Po několika návštěvách v Klokánku k nim holčička začala jezdit na víkendy a prázdniny, aby si na sebe brzy zvykli. Náhradní rodiče byli z Anežky nadšení, obdivovali její bystrost, veselou a spontánní povahu a navzájem se tolik sblížili, že je holčička sama začala spontánně oslovovat mamko a taťko. Brzy na to odešla šťastná Anežka do nového domova, pyšná, že již brzy bude mít stejné příjmení jako její noví rodiče. (red)

Ilustrační foto: pioxabay.com

Poslat nový komentář