MZ ČR vybralo provozovatele letecké záchranné služby od roku 2021

MZ ČR vybralo provozovatele letecké záchranné služby od roku 2021
ilustrační foto

Hodnotící komise Ministerstva zdravotnictví v reakci na končící smlouvy současných provozovatelů vybrala v úterý 7. ledna na základě veřejné zakázky na provozování letecké záchranné služby na osmi stanovištích do konce roku 2028 s téměř ročním předstihem nové provozovatele. Od 1. ledna 2021 bude v Jihomoravském, Libereckém, Královéhradeckém, Jihočeském, Ústeckém kraji a Kraji Vysočina operovat společnost DSA, pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj byla vybrána nabídka společnosti Air – Transport Europe. Hodnotícím kritériem byla výše nabídkových cen.

Ministerstvo zdravotnictví vypsalo veřejnou zakázku s cílem zajistit, aby došlo k dalšímu rozvoji systému letecké záchranné služby a rozšíření a zkvalitnění celé služby při zachování co nejvyšší míry její bezpečnosti. Zadávací dokumentace vznikla ve spolupráci s širokou expertní komisí a vycházela z odborného dokumentu z roku 2018 „Současný stav a odborné, medicínské, provozní a technické požadavky na poskytování LZS v ČR v budoucnu“. Zároveň byly parametry zvoleny tak, aby došlo ke zlepšení 24hodinového pokrytí.

Společnost Air – Transport Europe provozuje leteckou záchranku v Olomouckém kraji od roku 2016. Záchranáři na olomoucké základně letecké záchranné služby mají  k dispozici helikoptéru Eurocopter EC135T2, která je nasazena jako hlavní vrtulník. Jako záložní funguje Bell 429.

Eurocopter, který je podstatně mladší a navíc má potřebnou certifikaci, měla Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje k dispozici do konce roku 2016, kdy provoz vrtulníku patřil do kompetence společnosti Alfa Helicopter. Vrtulník si společnost ATE pronajala ze Španělska. Stroj, vyrobený v roce 2004, používá mimo jiné Letecká služba Policie ČR.

Účastníci výběrového řízení mají nyní 15denní lhůtu, po kterou mohou podávat námitky na výběr dodavatele. K podpisu smlouvy dojde až po uběhnutí této doby. (ber)

Foto: LZS

Poslat nový komentář