Zoo Olomouc se chlubí prvními miminky. Adaxem a lvíčky

Zoo Olomouc se chlubí prvními miminky. Adaxem a lvíčky
ilustrační foto
Další fotky: 
Zoo Olomouc se chlubí prvními miminky. Adaxem a lvíčky

Olomoucká zoologická zahrada si na první mláďata letošního roku tentokrát musela počkat. O prvenství usilovaly matky antilopy Adax a lvíčka zlatého. Vyhrála paní adaxová, o jediný den. Její mládě se narodilo 25. ledna, na dvojčata lvíčků zlatých připadl termín 26. 1. 2020.

Olomoucká zoo započala s chovem kriticky ohrožených pouštních antilop Adax v roce 1987. K dnešnímu dni se v ní narodilo 53 mláďat. V rámci evropského záchranného programu se zahrada v roce 1996 zúčastnila reintrodukce adaxů do ohraničené rezervace Souss Massa National Park v Maroku. Dříve obývali adaxové téměř celou saharskou oblast, dnes je jejich druh veden jako kriticky ohrožený. Přirozeným biotopem se těmto pouštním antilopám staly vyprahlé oblasti. Tam se však nalézá vegetace velmi málo, stáda proto musí při hledání pastvy urazit nemalé vzdálenosti.

Lvíčky chová olomoucká zahrada od roku 1997. Narodilo se zde celkem 19 mláďat. Lvíčci náleží k drápkatým opicím, obývají tropické deštné lesy Brazílie. Mají přeměněné nehty na drápky, pro svůj malý vzrůst bývají označovány jako marmosetky (trpaslíci). Péči o mláďata zajišťuje samec nebo další členové rodiny. Matka mláďata několik týdnů kojí, poté jim dává i pevnou potravu (hmyz), kterou rozmačká ve svých prstech. Jejich hlava, krk a lopatky jsou porostlé jakoby lví hřívou. (red)

Foto: Zoo Olomouc

Poslat nový komentář