Hořel stroj na výrobu popcornu. V Šantovce

Hořel stroj na výrobu popcornu. V Šantovce
ilustrační foto
Další fotky: 
Hořel stroj na výrobu popcornu. V Šantovce

Profesionální a dobrovolné jednotky hasičů ve čtvrtek v odpoledních hodinách zasahovaly u požáru v obchodním centru Galerie Šantovka v Olomouci V předsálí kinocentra zahořel stroj na výrobu popcornu. Požár si vyžádal evakuaci centra.

„Oznámení požáru cestou hovoru pracovníka ochranky na linku tísňové pomoci HZS Olomouckého kraje jsme přijali krátce po šestnácté hodině. Operační středisko k místu ihned vyslalo několik posádek z centrální stanice v Olomouci, za posílení dobrovolnými hasiči místních části Olomouce Černovír a Chválkovice," uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Před příjezdem zasahujících jednotek proběhla samostatná evakuace v rámci postupů v celém obchodním centru. Hasiči návazně do bezpečí dostali ze zakouřených prostor další osoby. Došlo k zahoření v prostorech u pokladen zmiňovaného kinocentra. Ještě před příjezdem hasičů požár hasili zúčastněni pomocí ručních hasících přístrojů, svou roli zde sehrála i aktivace a funkčnost automatického hasícího systému.

V obchodních prostorech se v tu chvíli nacházelo velké množství návštěvníků, ti se po varovném hlášení přemístili mimo objekt. Po rychlé lokalizaci a vymezení prostor bezpečných zón se opatření po požáru dotklo pouze části objektu a nebylo nutné provádět další zajištění evakuovaných, většina se mohla vrátit zpět do centra.

Včasným zásahem nedošlo k výraznému rozšíření zahoření, větším škodám i zvýšenému nebezpečí. Všechny požárem či kouřem zasažené prostory jednotky důkladně prozkoumaly, vyloučily přítomnost osob v nebezpečí. V průběhu pokusu o hašení požáru došlo ke zranění tří osob, zaměstnanců společností v obchodním centru. Po poskytnutí předlékařské péče je hasiči předali posádkám zdravotnické záchranné služby.

„S největší pravděpodobností došlo k zahoření prozatím po blíže nespecifikované závadě na výrobníku. V současnosti probíhá ve spolupráci s centrem upřesnění škod způsobených či spojených s požárem. Hasiči po likvidaci požáru provedli navazující ochlazení a odvětrání prostor a rovněž stanovili navazující nutná bezpečnostní opatření,“ doplnil Hošák. (red)

Foto: HZS Olk

Poslat nový komentář