Kam s léčivy. Stáhněte si mapu

Kam s léčivy. Stáhněte si mapu
ilustrační foto

Na otázku kam s nimi existuje v případě léků jednoduchá odpověď. Zpátky do lékárny. Patří tam všechna léčiva bez výjimky. Lékárny mají navíc povinnost od vás staré léky přijmout, jelikož jim to ukládá zákon o léčivech (378/2007 Sb. § 89). V některých lékárnách mají na nechtěné léky přímo určenou nádobu, jinde je od vás převezme lékárník. Léky nechte v původních obalech. Pokud jsou obaly prázdné, můžete je bez starostí vytřídit, prázdná plata od prášků však vyhoďte do směsného odpadu.

Lékárny v okolí vám pomůže vyhledat aplikace Kam s ním? - https://www.kamsnim.cz/categories/leciva. Aplikace obsahuje databázi všech 3 866 lékáren, které se v České republice nacházejí. Na mapě se Vám jednoduše zobrazí místo nejbližší lékárny spolu s dalšími užitečnými informacemi, jako je otevírací doba či kontakt, včetně možnosti navigace na toto místo.

Dobrou zprávou je, že většina Čechů léky do lékárny odevzdává. V roce 2015 je tam podle průzkumu agentury STEM/MARK vracely více než tři pětiny populace. Nesprávně s nimi nakládalo 29 % obyvatel, kteří je buď vraceli lékaři, či v horším případě vyhazovali s běžným odpadem. V České republice ročně vyhodí léky v hodnotě 500 milionů korun. A to je hodně. (red)

Foto: pixabay.com

Poslat nový komentář