Zámek v Čechách pod Kosířem bude slavit 200. výročí narození Josefa Mánesa

Zámek v Čechách pod Kosířem bude slavit 200. výročí narození Josefa Mánesa
ilustrační foto

Můžete se těšit na divadlo o Josefu Mánesovi, k výročí specializované kastelánské prohlídky, malířské workshopy, přednášky ve Velkém sále zámku, turistický pochod „Mánesovou stezkou" a v neposlední řadě na výroční turistickou vizitku na pokladně zámku.

Na zámku v Čechách pod Kosířem Josef Mánes (12. 5. 1820 – 9. 12. 1871) pobýval mezi lety 1846(9) – 1870. Poprvé se Mánes ukázal v Čechách roku 1846 při své cestě na Těšínsko. Delší dobu strávil na zámku až roku 1849 po rozehnání Kroměřížského sněmu, kde malíř portrétoval české poslance. Již tehdy vytvořil jedno ze svých velkých děl – Líbánky na Hané – následované množstvím studií hanáckých krojů a lidí. Ty využil pro svá budoucí díla z české minulosti. Od přelomu let 1849/1850 na zámku již pobýval pravidelně, často několik týdnů i měsíců. Panstvo v něm mělo vtipného druha pro společenské akce i učitele, který zdokonaloval jejich vlastní malířské pokusy. Také jim byl rádcem pro úpravy zámku i parku.

Během svého pobytu v Čechách vytvořil řadu děl – některá z nich přímo na zakázku od Silva Tarouců, jako například velká plátna, které je dnes možné zhlédnout ve Velkém sálu zámku – některá dělal pro radost svou i svých mecenášů – např. malované dopisní papíry, illustrovanou báseň o Hanselburgu, vějíře apod. - ty byly určeny hlavně pro zámeckou paní Gizelu, její sestru Anežkou a sestřenici Jetty, které učil malovat. Pro výlety do okolí byl jeho druhem podivínský Niki, pocházenící z rodiny Kinských tehdy vlastnících zámek v Náměšti na Hané.  (ber)

Foto: zámek ČpK

Poslat nový komentář