Dnes je Popeleční středa. Začíná půst

Dnes je Popeleční středa. Začíná půst
ilustrační foto

Pomni člověče, že prach jsi a v prach se obrátíš. Víte, proč si toto křesťané připomínají právě dnes na Popeleční středu? Tímto dnem začíná období 40denního půstu před Velikonocemi.

Jaro, respektive dobu před Velikonocemi  měli naši předkové spojenou s odepíráním si pozemských radostí a s postním obdobím. Pro věřící křesťany je začátkem tohoto období Popeleční středa, která se odpočítává od Velikonoc. Letos připadá na 26. února. Vlastní půst  trvá 40 dní, ačkoliv je Popeleční středa 46 dní před Velikonocemi. 

Pro křesťana platí na Popeleční středu přísný půst, tedy zákaz masa a jen jednou za den se může najíst dosyta. Půst není jen újma od masa, ale prostě si máme odpustit něco, co máme rádi.

Na Popeleční středu můžete na ulici potkat lidi s šedivým flekem na čele, to je popelec neboli symbol kříže, který se věřícím uděluje v kostele. Tento rituál křesťanům připomíná, že každodenní starosti, touhy a problémy jsou vlastně jen pomíjivou pěnou dní, stejně tak honba za slávou či bohatstvím a úspěchem.

A víte, co je to popelec? Popel z větviček kočiček, které se světily o rok dříve na Květnou neděli (poslední neděle před Velikonocemi). (ber)

Ilustrační foto: ber

Poslat nový komentář