Na ZŠ Dr. Horáka byl diagnostikován svrab u dítěte

Na ZŠ Dr. Horáka byl diagnostikován svrab u dítěte
ilustrační foto spektrumzdravi.cz

Do redakce PvNovinek doputovala zpráva, že v jedné z pátých tříd prostějovské ZŠ Dr. Horáka se vyskytl svrab. Informaci potvrdila i ředitelka školy, stejně jako prostějovské pracoviště Krajské hygienické stanice. Vše je ale pod kontrolou.

„Opravdu máme jeden potvrzený případ zákožky svrabové, který jsme okamžitě konzultovali s Okresní hygienickou stanicí. Bylo nám řečeno, že se jedná o běžné onemocnění, vyskytující se plošně v populaci během celého roku a není potřeba zaujímat žádné speciální opatření. Nicméně jsme zintenzívnili úklid ve třídě, kde se případ vyskytl, i na společných sociálních zařízeních. Dětem i rodičům bylo doporučeno, aby věnovali zvýšenou pozornost hygieně. Víc jako škola udělat nemůžeme,“ sdělila redakci ředitelka školy Petra Rubáčová s tím, že rodina, kde se případ vyskytl, je touto dobou již přeléčena. 

Podle vedoucí protiepidemického oddělení KHS Olomouckého kraje Územního pracoviště Prostějov Evy Kučerové se svrab nepřenáší při běžném kontaktu. V celém kraji ale za poslední rok počet případů tohoto onemocnění dramaticky vzrostl. Podle statistiky KHS se s nepříjemnou svědivou kožní nemocí do května potýkalo 80 lidí. Vloni jich bylo za celý rok 56 a rok před tím o dvacet méně.

Jak na svrab? 

Typickým příznakem onemocnění jsou červené pupínky a silné svědění, hlavně v noci. Vyrážka se objevuje v místech, kde je kůže tenká – mezi prsty, v oblasti genitálií či na prsou. Pupínky připomínající kousnutí komára nebo chodbičky mají narůžovělých či našedlou barvu. Mimo kůži dokáže zákožka svrabová přežít až tři dny. Oděvy a další věci nemocného jsou proto rizikové krátce poté, co je odložil. Komplikací mohou být sekundární bakteriální infekce ve škrabaných místech. Léčbu řídí dermatolog, který předepíše mast s obsahem síry, která roztoče zlikviduje. Současně s nemocným se musí léčit i osoby, které jsou s ním v kontaktu. (ber)

Poslat nový komentář