Přes portál eztraty.cz vloni našly svého majitele tisíce věcí

Přes portál eztraty.cz vloni našly svého majitele tisíce věcí
ilustrační foto logo

Přes osmnáct tisíc věcí letos přibylo v on-line databázi ztrát a nálezů eztraty.cz, to je o tři a půl tisíce více než v loňském roce. Svého majitele najde zhruba čtyřicet procent věcí. Na projektu spolupracuje sto padesát větších měst i dopravci, například České dráhy.

V letošním roce přibylo na portálu eztraty.cz přes osmnáct tisíc věcí. Nejčastěji lidé hlásí nález peněženek, osobních dokladů, oblečení, zavazadel a mobilních telefonů. V databázi se ale najdou i kuriozity. Letos například nálezci odevzdali plynovou pistoli, dvě zubní protézy, šavli, deset houslí nebo tašku s bábovkou. Aktuálně svého majitele hledá devět a půl tisíce nálezů.

Projekt funguje už třetím rokem a stále přibývají noví partneři. Kromě velkých měst a dopravců jsou to i jednotlivé školy, nemocnice, restaurace, divadla nebo sportoviště.  Díky portálu se ke svým majitelům dostalo už skoro šestnáct tisíc ztracených věcí. „Jsme teď ve fázi rozšiřování povědomí o projektu. Některá města a obce už začala do systému zadávat data sama bez našeho přičinění,“ říká zakladatel projektu Marko Nguyen. 

Dopravci, obce a provozovatelé veřejných budov mají ze zákona povinnost nálezy evidovat, hlásit a uchovávat po dobu tří let. Nálezce si nemůže věci ponechat, ale musí je vrátit majiteli nebo odevzdat na obecní, případně městský úřad. V případě, že to neudělá, hrozí mu peněžitý trest, zákaz činnosti, nebo dokonce vězení. Pokud se majitel najde nebo se vlastníkem stane obec, má nálezce nárok na deset procent z hodnoty odevzdané věci. (red)

 

Komentáře

Dobrý den, na keltské noci v Harrachově jsem ztratila růžový mobilní telefon značky Samsung galaxy S 20..

Poslat nový komentář