V prostějovské nemocnici by měla vyrůst infekční klinika. Stát bude 600 milionů

V prostějovské nemocnici by měla vyrůst infekční klinika. Stát bude 600 milionů
Foto Agel

Olomoucký kraj chce postavit v areálu prostějovské nemocnice infekční kliniku za více než šest set milionů korun. Krajští zastupitelé na svém zasedání schválili přípravu projektu.

Prostějovská nemocnice patří kraji, dlouhodobě ji provozuje AGEL Středomoravská nemocniční. Před třemi lety se zde na infekčním oddělení starali o prvního pacienta v Olomouckém kraji, nakaženého koronavirem. Právě pandemie covidu-19 ukázala limity současného pavilonu, který je zastaralý. Infekční oddělení je navíc součástí budovy, kde je geriatrie.   Na konci loňského roku předala společnost AGEL hejtmanství studii stavby nové infekční kliniky. Vzniknout by měla naproti současného pavilonu. Náklady na stavbu mají přesáhnout šest set milionů korun.

Krajské zastupitelstvo schválilo první milion a půl na projekční práce. „Tento projekt, který má Rada Olomouckého kraje zakomponovaný v rámci svého programového prohlášení, bude finančně velmi náročný. Budeme přemýšlet o tom, jak jeho realizaci ufinancovat,“ poznamenal náměstek olomouckého hejtmana Dalibor Horák.

Pokud se podaří zajistit peníze, mohlo by se začít stavět za dva roky. V novém pavilonu s ambulancí by měli léčit i plicní choroby. Kapacita lůžek by se měla ze současných třiceti víc než zdvojnásobit. Stávající budova infekčního oddělení by měla následně projít opravou, aby sloužila specializované péči o nemocné seniory. (ber)

Poslat nový komentář