Novinka v novele silničního zákona. Řízení od 17 let pod dohledem mentora

Novinka v novele silničního zákona. Řízení od 17 let pod dohledem mentora
ilustrační foto pixabay

Přínosem by mělo být, že začínající řidič řídí a získává řidičské schopnosti v reálném a kontrolovaném prostředí pod dohledem zkušeného a bezúhonného mentora.

Žadatel o řidičské oprávnění nastoupí do autoškoly (již může od 15,5 let), po ukončení výuky a výcviku (nejdříve v 17 letech) ho autoškola přihlásí ke zkoušce z odborné způsobilosti. Následně mu bude uděleno řidičské oprávnění a vydán řidičský průkaz. Od 17. narozenin může řídit vozidlo sk. B pod dohledem mentora, od 18. narozenin končí lhůta a může řídit sám. Pokud bude řídit bez mentora v době, kdy je povinen, čeká ho pokuta ve správním řízení 2 500 Kč a zákaz činnosti na 6 – 12 měsíců.

Mentorem může být vyzrálá osobnost, držící oprávnění skupiny B min. 10 let, bezúhonná –  držitel řidičského oprávnění v délce min. 5 let bez přerušení (bez odnětí, atd.), bez záznamu bodů v době zahájení a po celou dobu činnosti mentora. 

Řidičák na zkoušku je preventivním opatřením pro začínající řidiče po dobu 2 let od získání prvního ŘO, vázané na spáchání závažného protiprávního jednání. Z původního návrhu se odstranilo poloviční bodové konto (6 bodů) pro začínající řidiče. Ministerstvo nechce tyto řidiče hned „vyblokovat“ z provozu, ovšem za závažné dopravní přestupky spáchané v této dvouleté lhůtě musí řidič povinně na Dopravně psychologickou přednášku a na tzv. Evaluační jízdu. Neabsolvuje-li řidič výchovně-vzdělávací proces = nemůže řídit. (Zdroj MD ČR)

Poslat nový komentář