Netýkavka žláznatá. Vetřelec, který pomáhá lidskému zdraví

Netýkavka žláznatá. Vetřelec, který pomáhá lidskému zdraví
Foto byliny.cz

Netýkavka žláznatá (Impatiens glandulifera) je jednoletá bylina z čeledi netýkavkovitých, která původně pochází z Asie. Je jednou z nejvyšších bylin (letniček) ve střední Evropě. V příhodných podmínkách mohou být její dužnaté lodyhy až tři metry vysoké. Květy jsou velké 2,5 – 4,5 cm, purpurové, světle až tmavě červenofialové, růžové nebo téměř bílé a mají příjemnou ovocnou vůni. Kvete od června do října.

Najdeme ji na vlhkých stanovištích, okrajích rybníků, říček a řek. Tam se šíří tak prudce, že dokáže zamořit celý potok a vytvořit hráz, takže voda přestane téct. Patří k jedněm z nejnebezpečnějších invazivních druhů, který u nás roste.  

Když si čerstvou bylinu rozemnete mezi dlaněmi, vytryskne z ní šťáva, která příjemně ochladí svědící bodnutí hmyzem. Nanáší se jako uklidňující balzám na puchýřky způsobené palčivými kopřivami nebo na postižené partie těla při jiných alergických reakcích.

Tinktura z čerstvých květů slouží v Číně k léčbě plísňových onemocnění. Esence Bachových květů Impatiens vás obrní klidem a trpělivostí v zapeklitých situacích. Na procházce můžete mlsat semena netýkavky - chutí připomínají oříšky.

Tinktura na plísňová onemocnění

Nasbírejte si květy, volně jimi naplňte šroubovací sklenici a zalijte je 40% alkoholem (pálenkou). Sklenici dobře uzavřete a nechejte stát při pokojové teplotě 3 týdny. Obsah každý den protřepejte a na závěr jej přefiltrujte. Když máte problémy s parazitickými kvasinkami ve střevě, užívejte 3x denně 10 kapek. Při kožní nebo nehtové plísni použijte tinkturu k obkladům. (ber)

Poslat nový komentář