Meloun. Osvěžující zelenina posiluje imunitu, čistí pleť, detoxikuje a pomáhá hubnout

Meloun. Osvěžující zelenina posiluje imunitu, čistí pleť, detoxikuje a pomáhá hubnout
Ilustrační foto pixabay.com

Meloun je v létě zdrojem příjemného osvěžení. Ale skrývá v sobě také řadu prospěšných látek, které nám mohou pomoci v boji o zdraví.

Například barvivo a silný antioxidant lypoken, který kromě posilování imunity také čistí organismus a chrání tělo před infekcí, pomáhá ničit nádorové buňky, všeobecně zabraňuje vzniku zánětů v těle, chrání cévy, udržuje srdce mladé a v dobré kondici a je prevencí před infarktem i mrtvicí. Rovněž pozitivně ovlivňuje zdraví kostí a kloubů, takže osteoporóza, artritida a revma nemají tak velkou šanci.

Melouny dále obsahují vysoké množství vitaminu C, který opět povzbudí imunitní systém, urychlí hojení ran, ochrání kolagen v pokožce a přispěje ke snížení stresu. Přítomnost betakarotenu naopak zajišťuje ochranu před volnými radikály, tudíž také zabraňuje chorobám srdce, nádorům či šedému zákalu.

Vznikající vitamin A je silným antioxidantem, který chrání buňky před toxiny a zpomaluje stárnutí, jelikož zásobuje kůži i sliznice. A vitaminy skupiny B, tedy B6 (pyridoxin) a B3 (niacin) přispívají k syntéze bílkovin v těle, podporují mozkovou činnost, zlepšují náladu a okysličují organismus.

Melouny obsahují i minerální látky jako je hořčík, zinek, vápník, železo, sodík či draslík – a právě poslední zmíněný je pravděpodobně nevýznamnější. Ovlivňuje totiž činnost nervů a svalů, snižuje riziko srdečního infarktu, přispívá ke správnému krevnímu tlaku a udržuje v těle vápník, což má pozitivní účinek na kvalitu našich kostí a kloubů.

Krevnímu oběhu a funkci ledvin přispívá taktéž aminokyselina citrulin, která navíc čistí lymfatický systém a zbavuje nás toxinů. A konečně nesmíme zapomenout na cholin zlepšující usínání a spánek a arginin, jehož účinky jsou mimo jiné srovnatelné s účinky léku Viagra. A konečně meloun taktéž zmírňuje kyselé prostředí v našem těle, což nás chrání i před cukrovkou a Alzheimerovou chorobou.

Meloun je sám o sobě výbornou potravinou při snaze o snížení váhy. Obsahuje totiž až 93 % vody, z toho pouze 3–12 % cukru a na jeho 100 g připadá jen 80–130 kJ. Záleží však na odrůdě – nejlépe je na tom klasický meloun vodní. I přes relativně nízké energetické hodnoty dovede zasytit na delší dobu. A citrulin v něm obsažený se navíc postupně rozkládá na arginin, který podporuje spalování tuků. Nízký obsah cukru z něj dělá také vhodné mlsání pro diabetiky. A pomoct může i při pálení žáhy.

Pojídání melounu je prospěšné i pro pleť, jelikož ji vnitřně pročistí, hydratuje, zjemní a zmírní projevy vrásek. Obsažené vitamíny budou zase bojovat proti akné. Meloun také působí jako přírodní toner, který rozjasňuje pokožku a zbavuje ji skvrn.

Výborně ale účinkují i masky, které si můžete snadno vyrobit doma. Postačí vám dužina z melounu, jogurt a med. Tato maska vám zaručí hydratovanou, napnutou pleť a také zmírní projevy akné. A výborná je i ta z rozmixovaných semínek, které poté smícháte opět s jogurtem nebo tvarohem a necháte působit 20–30 minut.

Slupky z melounu si můžete světlou dužinou přiložit na obličej a dekolt, čímž získáte levnou hydratační a uklidňující masku. Odvar ze slupek zase detoxikuje vaše tělo. Nejdříve je nechte povařit 7–10 minut, poté vodu vyměňte a povařte dalších 7–10 minut. Pak už jen popíjejte a pročistíte si celé tělo (hlavně játra), snížíte svůj cholesterol a pomůžete problematické pleti. (red)

Poslat nový komentář