Rebarbora pomáhá hubnout. A podporuje chuť na sex

Rebarbora pomáhá hubnout. A podporuje chuť na sex
ilustrační foto pixabay

Rebarbora – reveň kadeřavá, latinsky Rheum rhabarbarum, je něco mezi ovocem a zeleninou. Rostlina náleží do rodu reveň, čeledi rdesnovité a pěstuje se jako zelenina. Používá se ale spíše jako ovoce do koláčů a moučníků. Pochází z Tibetu a dříve byla používána jako lék.

Sklízí se od května do poloviny června. Podle lidových zvyklostí se stonek nebo řapík konzumuje v závislosti na letním slunovratu. Později se v ní vytváří mnoho kyseliny šťavelové, která pak přebíjí její pozitivní účinky.

Ve východní medicíně se rebarbora používá na posílení vitality a dodání energie. Doporučuje se při potížích se zažíváním, při zácpě, zmírňuje potíže s játry a žlučníkem. Ve větším množství ovšem může podráždit žaludek. Prospívá krevnímu oběhu a při zánětech ulevuje od bolesti. Předností je její nízká energetická hodnota 84 kJ ve 100 g.

Rebarbora je zelenina plná živin a zdraví prospěšných látek. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu, bílkoviny, a dokonce i některé flavonoidy, které jsou prospěšné pro zdravé opalování. Díky složení můžete při její pravidelné konzumaci zaznamenat také lepší vitalitu vlasů a pokožky nebo lepší trávení. Rebarbora obsahuje také látky, které na sebe vážou tuky, díky čemuž je skvělá při redukčních dietách.

Rebarborový koláč

Potřebujeme 500 g listového těsta, 1 vejce, 1 kelímek zakysané smetany, třtinový cukr, 4 řapíky rebarbory.

Z vyváleného listového těsta vyřízneme větší kolečka nebo čtverce. Rebarboru po vlákně pokrájíme na proužky. Připravená kolečka z těsta přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem. Konce lehce zarolujeme dovnitř a dno několikrát propíchneme vidličkou. Mezitím smíchejme zakysanou smetanu s cukrem, náplní pomažeme dno koláčů. Nakonec stačí poklást rebarborou, namazat okraje vejcem a zasypat cukrem. Koláče pečeme v troubě na 220 stupňů zhruba 40 minut. (ber)

 

Poslat nový komentář