O Den otevřených dveří Očního oddělení prostějovské nemocnice měli lidé zájem

O Den otevřených dveří Očního oddělení prostějovské nemocnice měli lidé zájem
ilustrační foto
Další fotky: 
O Den otevřených dveří Očního oddělení prostějovské nemocnice měli lidé zájem

Téměř 70 zájemců využilo ve středu 22. března možnosti nechat si vyšetřit nitrooční tlak v rámci dne prevence zeleného zákalu na Očním oddělení Nemocnice Prostějov. Preventivní akce byla spojena se dnem otevřených dveří, v rámci kterého si lidé mohli také prohlédnout prostory očního oddělení.

Zájem veřejnosti o vyšetření zaměřené na prevenci glaukomu zdravotníky těší. Glaukom pacienty obvykle nijak nebolí ani neomezuje, ale zároveň skrytě pomalu ničí zrakový nerv a připravuje pacienta nevratně o zrak. Hlavním příznakem glaukomu je zvýšený nitrooční tlak, který je možné zjistit během jednoduchého bezbolestného vyšetření za pár minut. „Pacienty se zvýšeným nitroočním tlakem jsme poučili a doporučili jim návštěvu očního lékaře. S nálezem byli zachyceni dva pacienti, z nichž jeden bude u nás dále sledován,“ popisuje vrchní sestra očního oddělení prostějovské nemocnice Martina Pevná.

Dvě třetiny vyšetřených dnes tvořily ženy, které obecně více dbají na prevenci než muži. Očních vyšetření využívali jak senioři, tak rodiny s dětmi. „Těší nás, že lidé dbají na prevenci očních nemocí a využili možnosti nechat se vyšetřit bez čekání a objednávání. Tyto akce, které přispívají k osvětě a prevenci zdravotních komplikací obyvatel, pořádáme pravidelně a rádi,“ komentuje Pevná.

Oční oddělení Nemocnice Prostějov ročně ošetří kolem 14 tisíc klientů a provede na 700 operačních zákroků. Nejčastějším výkonem je operace šedého zákalu. Pro pacienty se zeleným zákalem poskytuje péči v rámci specializované glaukomové poradny. (Zdroj Nemocnice Prostějov)

Poslat nový komentář